Paine italiana cu ulei de masline

0
1014
Paine italiana cu ulei de masline

Paine italiana cu ulei de masline. După cum probabil mulți dintre voi știți deja, Ciabatta este o pâine italiană preparată din făină albă de grâu și drojdie, având o formă alungită și mai mult plată decât înaltă. Nimic nou până aici, însă secretul acesteia stă în partea de dospire.

Aluatul trebuie să fie plin de bule care după coacere se transformă în niște goluri de aer care dau pâinii un aspect aparte.

Ciabatta poate fi simplă, cu măsline ori cu roșii uscate. Dacă îi adăugăm și puțin lapte vom obține o ciabatta latte delicioasă care merge de minune cu puțină ricotta și dulceață parfumată de portocale roșii.

Ingrediente

Ingrediente pentru maia:
250 g făină *tip 650
150 ml apă caldă
15 g drojdie proaspătă
Ingrediente pentru aluat:
500 g făină *tip 000
300 ml apă caldă
10 g drojdie proaspătă
200 g măsline negre feliate
5 linguri ulei de măsline călduț
2 linguri rase sare roz

Modul de pregătire al maialei:

Maiaua este partea cea mai importantă a rețetei. E o maia cu drojdie proaspătă, simplă, pe care am lăsat-o să dospească aproximativ 14 ore. Am omogenizat făina, apa și drojdia.

Modul de preparare al aluatului

În cei 300 ml de apă caldă ( nu fierbinte ) se dizolvă cele 10 g de drojdie și se toarnă peste maia. Se adăugă și 250 g din făina pregătită, apoi se frământă până când se obține un aluat lipicioas. Se lasă să se dospească vreo 2-3 ceasuri.

Paine italiana cu ulei de masline

În timpul acesta, aluatul se va umple de bule. Când timpul s-a scurs și aluatul a devenit aerat se adăugă uleiul călduț, sarea roz și măslinele. Se frământă încorporând treptat și cele 250 g din făina rămasă până când se obține un aluat compact. Se acoperă castronul și se lăsă să mai dospească o oră.

Se tapetează masa de lucru cu făină din abundență, apoi se împărte aluatul și se formează două rulouri. Se tăvălesc bine prin făină și se așează în tava cuptorului, pe hârtie de copt, lăsând cam 10 cm distanță între ele. Cum aluatul este foarte maleabil, cel mai ușor i se poate da forma alungită și plată direct în tavă.

Paine italiana cu ulei de masline

Se lăsă pâinile să mai dospească o oră, timp în care se încinde cuptorul la 250°C.
După ce s-au dospit suficient, se coc timp de 40 de minute.

Sfat: Poti s-o consumi cu unt sărat atunci când e caldă ori să-i surprind cu câte un sandwich delicios pe oamenii frumoși din jurul meu.
Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.