Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Italia

0
920
Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Italia

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Italia. În general, în 2018, vârsta de pensionare necesară este de cel puțin 66 ani și 7 luni și 20 de ani de contribuții/stagiu de cotizare contributiv (atât pentru bărbați, cât și pentru femei în sectorul public și în sectorul privat).

Pentru pensionarea anticipată, pe de altă parte, sunt necesari 41 de ani și 10 luni de contribuții (42 de ani și 10 luni pentru bărbați) indiferent de vârsta.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Italia

Cerințele sunt diferite, după cum se indică, numai pentru a proteja particularitățile specifice legate de tipul de muncă efectuată sau de starea lucrătorului/asiguratului. Deci, de exemplu, există unele praticularități pentru pentru munca în condiții grele/deosebite, pentru invaliditatea de peste 80% , pentru serviciul militar, securitatea și asistența publică (de exemplu.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Italia

Poliția, poliția financiară, pompieri ), pentru personalul de călătorie care efectuează servicii de transport public, anumite categorii de lucrători în domeniul divertismentului, sportivi profesioniști, anumite categorii de lucrători în sectorul maritim și echipajele companiilor aeriene (fond de zbor).

În acest an, pensia minimă, ca urmare a ajustării la inflație, crește la 507,46 euro, devenind astfel cifra de referință pentru dreptul la integrare la un nivel minim.

Pentru românii care au realizat sau realizează stagiu de cotizare în Italia:

Nu este obligatoriu să realizeze 20 de ani stagiu în Italia pentru a beneficia de pensie din Italia, deoarece vechimea în muncă realizată în România este recunoscută ( cf. legilsației comunitare EU).

Beneficiați de toate tipurile de pensii și bonificații existente în Italia dacă aveți stagiu de cotizare realizat în Italia conform legislației italiene în domeniul pensiilor.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Italia

Pentru a putea ieşi la pensie, în conformitate cu legislaţia italiană din domeniu, trebuie să îndepliniţi una din următoarele condiţii, expuse în mod foarte sintetic:

– Condiţie pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii: 42 de ani și 10 luni de contribuţii, indiferent de vârsta persoanelor;
– Condiţii pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:
femeile care au împlinit vârsta de 66 de ani și 7 luni, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;
bărbaţii care au împlinit vârsta de 66 de ani și 7 luni, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;
persoanele care au în total 42 de ani și 10 luni contribuţii, indiferent de vârsta acestora;
De asemenea, perioadele de studiu sunt utile pentru completarea cerinţei de 40 de ani de contribuţii în vederea obţinerii pensiei de bătrâneţe în sistemul contributiv.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Italia

În momentul în care îndepliniţi condiţiile de pensionare pe teritoriul Italiei, dacă v-aţi stabilit domiciliul în această ţară, trebuie să vă adresaţi biroului local INPS (Institutul Naţional pentru Protecţie Socială) pentru întocmirea dosarului de pensie.

Dacă doriţi să ieşiţi la pensie în România, având domiciliul în acest stat, în momentul în care îndepliniţi condiţiile de pensionare din acest stat, trebuie să vă adresaţi Casei de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale competente.

Condiţii pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii şi pensiei de bătrâneţe în Italia (Legea nr. 247 din 24 decembrie 2007);

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.