Cum obtii indemnizatie de somaj in Cehia

Cum obtii indemnizatie de somaj in Cehia. Orice cetatean care lucreaza in Cehia si care a ramas fara loc de munca, in urma unei concedieri, este asigurat de Administratia de Securitate Sociala Ceha.

0
2475

Orice cetatean care lucreaza in Cehia si care a ramas fara loc de munca, in urma unei concedieri, este asigurat de Administratia de Securitate Sociala Ceha. Conditia este ca in timpul perioadei de angajare, angajatorul sa plateasca asigurarile sociale ale angajatului (26% din salariul brut), iar din salariile angajatilor sa se retina 8% din salariul brut, drept contributiile de securitate sociala.

Cum obtii indemnizatie de somaj in Cehia si cu functioneaza sistemul de securitate sociala

Potrivit informatiilor furnizate de mmuncii.ro, securitatea sociala in Republica Ceha este construita astfel:

  1. Asigurarea sociala obligatorie, care acoperă prestaţiile de boală, de somaj si pensie.
  2.  Ajutorul social de stat, prin care statul participa la acoperirea costului de subzistenta şi la alte nevoi personale de baza ale copiilor si familiilor.
  3.  Asistenta sociala, care este acordata persoanelor in dificultate pentru a le asigura un
    minimum vital si, in anumite limite, necesitatile. Regulamentul 1408/71 nu se aplica sistemului de asistenta sociala

Cum obtii indemnizatie de somaj in Cehia si cum faci solicitarea pentru indemnizatie

Cei care isi pierd locul de munca in Cehia trebuie sa se inregistreze la cel mai apropiat oficiu de munca. Actele necesare sunt buletinul si dovada ultimului loc de munca (carnet de munca sau formularul E301), dar si o dovada a nivelului de pregatire.
Sunt indreptatiti sa primeasca ajutor de somaj toti cei care au lucrat timp de 12 luni in ultimii 3 ani. Ajutorul de somaj este platit de oficiul de munca in bani, prin ordin de plata sau prin transfer in contul tau bancar.
Ajutorul de somaj este platit celor care sunt in cautare de lucru, pe urmatoarele categorii
de varsta si perioade:

  • pana la 50 ani – 6 luni
  •  50 / 55 ani – 9 luni
  •  peste 55 ani – 12 luni

Ajutorul de somaj platit de un alt Stat Membru in timp ce esti in cautarea unui loc de munca in Republica Ceha

Somerii indreptatiti la ajutorul de somaj din tara ultimului loc de munca, pot cere remiterea ajutorului de somaj in Republica Ceha, pentru maximum 3 luni.
In acest scop, trebuie sa se prezinte la oficiul de munca din Republica Ceha Formularul E303 completat de oficiul de munca din tara in care s-a solicitat somajul, in maximum 7 zile de la sosirea in Republica Ceha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.