Alegeri prezidențiale. Câte secții de votare vor fi deschise în Diaspora

0
548
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

O nouă listă actualizată cu secțiile de votare din străinătate a fost trimisă de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) către Autoritatea Electorală Permanentă. După ce au fost adăugate încă două, numărul total al acestora a ajuns, în diaspora, la 835.

„În urma dialogului constant dintre MAE şi autorităţile din Republica Federală Germania”, numărul total al secţiilor de votare ce vor fi organizate în această ţară este de 80, transmite MAE.

MAE aminteşte că, potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, are atribuţii administrativ-organizatorice în pregătirea şi desfăşurarea procesului de votare în străinătate. Astfel, MAE transmite eşalonat propuneri pentru înfiinţarea secţiilor de votare în străinătate, iar AEP adoptă sau actualizează după caz lista secţiilor de votare din străinătate în termen de trei zile de la fiecare comunicare.

Termenul limită prevăzut de lege până la care MAE poate transmite către Autoritatea Electorală Permanentă propuneri de secţii de votare în străinătate este 19 octombrie 2019.

În premieră, românii din străinătate vor putea vota pe durata a trei zile, respectiv 8,9 și 10 noiembrie. Există și un orar special. Mai exact, pe 8 noiembrie, programul de votare este 12:00 – 21:00, iar pe 9 și 10 noiembrie între 7:00 și 21:00. De asemenea, dacă sunt oameni la coadă care nu au reușit să voteze, programul se poate prelungi până la 23:59.

Potrivit MAE, misiunile diplomatice și oficiile consulare continuă demersurile pentru identificarea unor spații adecvate și pentru obținerea acordului statului de reședință sau a autorităților locale.

Printre țările în care vor fi organizate cele mai multe secții de votare se numără: Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, Franta, SUA, Republica Moldova, Belgia, Olanda, Irlanda, Danemarca, Austria, Grecia sau Portugalia.

O parte din românii din Diaspora pot să voteze și prin corespondență. 41.003 cetățeni au ales această variantă. Termenul limita până la care s-au putut înscrie la acest drept a fost 15 septembrie. Pentru votul prin corespondență, alegătorii primesc acasă, prin poștă, toate documentele necesare și trebuie să le trimită înapoi pe cele aferente turului I până pe 7 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.