De unde vine sarbatoarea de Halloween – istoria. Ce sa nu faci

0
895
De unde vine sarbatoarea de Halloween - istoria

De unde vine sarbatoarea de Halloween – istoria . Halloweenul este o sarbatoare de origine celtica, celebrata in prezent in intreaga lume, in noaptea de 31 octombrie.

Sarbatoarea s-a raspandit in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii.

De unde vine sarbatoarea de Halloween – istoria

Numele sarbatorii provine din limba engleza, de la expresia „All Hallows’ Even”, numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor, sarbatoare cu care Halloweenul a devenit asociat in tarile unde predomina crestinismul occidental (catolic si protestant), deoarece in aceste culte crestine ziua tuturor sfintilor este sarbatorita pe 1 noiembrie, explica wikipedia.org.

De unde vine sarbatoarea de Halloween – istoria

Pentru celti, Samhain, numele celtic al Halloweenului, era cea mai importanta sarbatoare din an. Echivalentul ei modern ar fi Anul Nou. Desi sangele celtic s-a mai diluat pana in prezent, adeptii cultului Wicca considera sfarsitul lunii octombrie drept sfarsitul unui an calendaristic.

De unde vine sarbatoarea de Halloween – istoria

În Irlanda şi în Ţara Galilor, oamenii se temeau de noaptea de Samain, în timpul căreia spiritele malefice puteau să apară pentru a bântui lumea celor vii.

Pentru a evita acele prezenţe ”întunecate” şi pentru a îndepărta pericolul, vechii celţi aprindeau focuri în aer liber. Această noapte reprezintă şi o punte de legătură între lumea celor vii şi cea a morţilor.

De unde vine sarbatoarea de Halloween – istoria

Celţii lăsau deschise uşile caselor pentru ca defuncţii din familiile lor să poată să revină pentru câteva ore alături de cei vii, scrie news.ro. Tradiţia s-a estompat însă odată cu sosirea romanilor în Ţara Galilor şi a creştinismului în acea regiune, în jurul secolului al V-lea e.n.

De unde vine sarbatoarea de Halloween – istoria

Papa Bonifaciu al IV-lea a declarat, în 610 e.n., că această sărbătoare este păgână şi a decis să înfiinţeze Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Celebrată în epocă pe 13 mai, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor şi-a schimbat data la sfârşitul secolului al VIII-lea şi a fost fixată pe 1 noiembrie în Europa Occidentală.

De unde vine sarbatoarea de Halloween – istoria

Anumiţi istorici văd în ea o referire clară la sărbătoarea celtă Samain şi o voinţă evidentă de a ”creştiniza” Samain-ul. Această referire şi-a găsit un ecou şi atunci când a fost instituită, în secolul al X-lea, Sărbătoarea morţilor, pe 2 noiembrie, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.

De unde vine sarbatoarea de Halloween – istoria

Paianjenii asezati in decorul petrecerilor de Halloween nu au, de fapt, nimic malefic in ei. In Anglia, Scotia si Irlanda, un paianjen zarit de Halloween inseamna ca spiritul unei persoane dragi vegheaza asupra ta. Daca omori un paianjen in noaptea de Halloween, risti sa atragi ghinionul asupra ta.

De unde vine sarbatoarea de Halloween – istoria

Imaginile specifice Halloweenului provin din obiceiurile nationale, operele literare de fictiune gotica si horror sau din filmele horror clasice, precum Frankenstein si Mumia.

Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb si sperietorile de ciori sunt si ele omniprezente in casele tuturor celor care celebreaza Halloweenul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.