Ce salarii au profesorii in Suedia. Nu te asteptai la asa ceva

0
1475
ce salarii au profesorii in suedia

Ce salarii au profesorii in Suedia – Poate eşti tentat să crezi că aici sunt câinii cu covrigi în coadă, însă din păcate, nici la ei nu este numai lapte şi miere, mai ales dacă vorbim de sistemul de învăţământ, unde salariile nu sunt deloc mari.

Este de notat că în Suedia salariile profesorilor nu se stabilesc de către guvernul central, ci la nivel regional și al localității în care își profesorii își desfășoară activitatea. Media europeană a salariului brut anual al unui profesor de liceu este de 4.780 de euro.

Ce salarii au profesorii in Suedia

Cel mai „prost“ plătiţi sunt profesorii sue­dezi, al căror salariu mediu este de 1,2-1,3 ori mai mare decât venitul mediu pe economie (în funcţie de ciclul de învăţământ la care predau), cuprins între 2.900 şi aproape 3.200 de euro. Salariul mediu pe economie în Suedia este însă de aproape şapte ori mai mare ca în România şi veniturile profesorilor cresc odată cu trecerea de la predarea în învăţământul primar şi cel gimnazial la învăţământul de liceu. De altfel, această abordare este prezentă în majoritatea ţărilor, excepţie făcând Polonia, unde salariul mediu al unui profesor de gimnaziu este mai mare cu câţiva euro decât cel al unuia care predă la clasele primare sau de liceu.

Ce salarii au profesorii in Suedia

În Suedia, spre exemplu, profesorii sunt evaluaţi de elevi şi bonusurile nu se acordă pentru performanţa individuală sau doar pentru că aceştia deţin o certificare, ci în funcţie de modul în care cunoştinţele acumulate îmbunătăţesc performanţele lor şi ale copiilor.
Fără a fi o surpriză pe primul loc se află Luxemburg cu un salariu minim anual de 65000 euro și un maxim de 132000, urmat de Marea Britanie, Germania, Danemarca și Suedia.
În această ţară un profesor ajunge la un salariu anual cu maxime şi minime situate între 31000 şi 60000 euro.

Ce salarii au profesorii in Suedia

Tot mai mulți profesori preferă să abandoneze școlile în favoarea unui job bine plătit în cadrul companiilor private. Cei care doresc să modeleze mințile tinerilor suedezi trebuie mai întâi să urmeze cursuri de profil, în propria țara, sau echivalentul acestora în oricare stat al Uniunii Europene. În Suedia există 18 universități și colegii pentru instruirea viitorilor dascăli. Profesorii proaspăt ieșiți de pe băncile școlii nu pot speră la un salariu mai mare de 1.500-2.000 de euro pe luna. În funcție de experiență și de instituția la care predau, profesorii pot ajunge, în timp, la un salariu lunar de 3.500-4.000 de euro. „, spune un român care trăieşte în Suedia.

Dacă totuşi eşti convins să pleci în Suedia să lucrezi în sistemul de învăţământ îţi punem la dispoziţie câteva job-uri vacante în marile oraşe din Suedia. Găseşti aici lista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.