Mancare traditionala Spania: crema catalana. Nu te mai saturi

0
951
Mancare traditionala Spania: crema catalana

Mancare traditionala Spania: crema catalana. Bucătăria spaniolă este cunoscută ca fiind una extrem de diversă datorită diferențelor geografice din această țară, dar și a diferențelor culturale, pe teritoriul spaniol locuind 17 naționalități diferite. Cu toate diferențele însă, specificul mediteranean unifică această bucătărie.

Mancare traditionala Spania: crema catalana

Crema Catalană- „verişoara nobilă” a cremei de zahăr ars

Se spune despre această rețetă a luat naștere din… greșeală și culmea, nici măcar nu în Spania, ci la Cambridge, prin secolul al XVII-lea. Legenda spune că nişte măicuţe de la o mănăstire din regiune aşteptau vizita unui episcop, pregătind o budincă ca să-l întâmpine.

Mancare traditionala Spania: crema catalana

Aceea ieșind prea lichidă, ca să remedieze situația, măicuțele au adăugat deasupra un strat de zahăr caramelizat. Când a gustat din budincă, episcopul a exclamat „Crema!”, cuvânt care înseamnă „cremă”, dar în spaniolă aceasta înseamnă și „arde!”. Și așa a rămas numele acestui desert.

Mancare traditionala Spania: crema catalana

Care este diferenţa dintre crema catalană, creme brulee şi crema de zahăr ars?
Crema catalană se face din ouă, lapte şi amidon, se aromatizează cu scorţişoară şi coji de citrice şi se fierbe pe aragaz. Se acoperă cu un strat de zahăr caramelizat.

Mancare traditionala Spania: crema catalana

Creme brulee are în compoziţie smântână, are aromă de vanilie şi se coace la cuptor, apoi beneficiază şi ea de un strat de zahăr caramelizat deasupra. Crema de zahăr ars: lapte şi ouă turnate peste zahărul ars la începutul reţetei. Se fierbe la cuptor într-o baie de apă.

Mancare traditionala Spania: crema catalana

Ingrediente
4 gălbenuşuri
500 ml lapte (cu min. 3.5% grăsime)
10 g amidon
100 g zahăr
2 batoane de scorţişoară
coaja rasă de la ½ de lămâie
coaja rasă de la ½ de portocală
un praf de sare
în plus – 4 linguriţe de zahăr pentru caramelizat

Mancare traditionala Spania: crema catalana

Mod de preparare
Puneţi laptele la fiert împreună cu scorţişoara şi cojile de citrice. Când ajunge la temperatura de fierbere (începe să se umfle), stingeţi focul şi lăsaţi vasul acoperit cu un capac să se infuzeze aromele.

Mancare traditionala Spania: crema catalana

Bateţi gălbenuşurile cu zahărul şi amidonul până se albesc şi devin cremoase.
Strecuraţi laptele aromat şi turnaţi-l în fir subtire peste ouă, amestecând continuu pentru a le ridica temperatura, dar fară să le transformaţi în omletă.

Mancare traditionala Spania: crema catalana

Puneţi amestecul la fiert pe foc mic şi amestecaţi continuu cu telul până când simţiţi la mână că începe să se îngroaşe. Atenţie, dacă nu amestecaţi continuu, crema nu va fi fină si uniformă şi se prinde foarte uşor de fundul vasului!

Mancare traditionala Spania: crema catalana

Turnaţi crema în 4 castronele şi puneţi folie alimentară deasupra fiecărei creme ca să nu facă crustă. Lăsaţi crema să se răcească în castronle, apoi o puteţi băga la frigider.
Înainte de servire îndepărtaţi folia, puneţi câte o linguriţă de zahăr deasupra fiecărui castronel şi caramelizaţi zahărul cu o torţă de bucătărie, sau folosind grătarul de la cuptor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.