Noul coronavirus. Cât de sigure sunt pachetele primite din Italia

0
490
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Luni dimineață, autoritățile medicale din Italia anunțau că sunt 203 cazuri confirmate de infecții cu noul coronavirus. Dintre acestea, 165 sunt Lombardia. De asemenea, au fost anunțate și 4 decese, însă toate persoanele care și-au pierdut viața în urma infectării cu noul coronavirus avea și alte probleme de sănătate.

În aceste condiții, mulți români au început să se întrebe pe rețelele de socializare dacă noul coronavirus e rezistent pe suprafețe, în condițiile în care ar urma să primească pachete de la rude din Italia.

Într-o intervenție la Digi24, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că virusul nu rezistă în condiții de transport prelungit.

„Nu avem niciun fel de indicaţie la nivelul OMS privind transmiterea infectării prin livrarea mărfurilor.

La începutul perioadei de alertă a fost o discuţie privind mărfurile venite din China şi nu s-a constatat transmiterea virusului prin intermediul mărfurilor. Virusul nu rezistă în condiţii de transport prelungit.

Problema e legată de contactul cu persoanele infectate. Nu mărfurile sunt problema, ci normele igienice individuale şi comportamentul celor care vin din zone cu probleme”, e explicat Alexandru Rafila.

Aceeași întrebare și-au pus-o mulți oameni care primeau diverse mărfuri și din China, iar un specialist a spus, pentru BBC, că „nu există nicio dovadă că aceasta este un risc, virusurile reci tind să supraviețuiască mai puțin de 24 de ore în afara corpului uman, nu ar putea supraviețui mai mult de câteva ore pe suprafețe plastice sau din alte materiale, pe distanțe atât de lungi”.

Autoritățile medicale din România spun că, până la această oră, nu există niciun român infectat cu noul coronavirus nici în Italia și nici în România. Singurele persoane sunt cele confirmate săptămâna trecută, doi români care lucrau pe nava de croazieră Princess Diamond, care a fost blocată și băgată în carantină într-un port din Japonia. Cei doi români sunt internați într-un spital din Japonia, iar starea lor ar fi una bună.

FOTO: Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.