Alegeri în Marea Britanie. Iohannis îi liniștește pe românii din Regat: „Este un rezultat bun”

0
507
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că este mulțumit de rezultatul alegerilor din Marea Britanie pentru că premierul Boris Johnson și Partidul Conservator își doresc un Brexit cu acord, ceea ce e în avantajul românilor care trăiesc în Regat.

„Acest rezultat este foarte bun pentru românii din Marea Britanie fiindcă premierul Boris Johnson, împreună cu Partidul Conservator, au dorit și cred că doresc și în continuare, să realizeze Brexitul, dar cu Acord, acel acord negociat cu Uniunea Europeană, un acord bun care îi protejează pe românii noștri, le acordă drepturi semnificative și de asta am spus de multe ori și acum se pare că ne apropiem de această soluție: cea mai bună variantă, dacă se ajunge la Brexit, este un Brexit cu Acord și spre asta ne îndreptăm”, a declarat președintele Klaus Iohannis atunci când a fost întrebat la ce trebuie să se aștepte românii din UK după Brexit.

Partidul Conservator, al premierului britanic Boris Johnson, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat din Marea Britanie. Ultimele rezultate arată că Partidul Conservator are 363 de locuri, în condițiile în care pentru a ajunge la pragul majoritar este nevoie de 326 de parlamentari. Partidul Laburist a obținut doar 203 mandate, față de 262 cât avea înainte de alegerile anticipate.

Marea Britanie a obținut o amânarea a ieșirii din Uniunea Europeană până pe 31 ianuarie 2020. Alegerile anticipate de astăzi au fost organizate la cererea lui Boris Johnson, care nu avea majoritatea necesar pentru a pune în aplicare acordul Brexit pe care el l-a negociat.

Românii care lucrează în Marea Britanie trebuie să se înregistreze pentru a primi drept de ședere în Regat.

Ministerul Afacerilor Externe informa că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice, până la finalul lunii septembrie a acestui an, 280.600 de cetățeni români s-au înregistrat deja pentru obținerea noului statut (pre-settled și settled status). Cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetățenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus cereri de înregistrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.