Pasii pentru a deschide o afacere in Germania. De ce acte ai nevoie

Pentru romanii care au ales sa se stabileasca in Germania si sa devina proprii lor angajati, iata pasii pentru a deschide o afacere in Germania pe care trebuie sa ii urmezi.

0
7534

Pentru romanii care au ales sa se stabileasca in Germania si sa devina proprii lor angajati, iata pasii pentru a deschide o afacere in Germania pe care trebuie sa ii urmati.

Potrivit consilierjuridicgerman.com, in cazul infiintarii unei societati comerciale de catre un investitor roman in Germania, se aplica aceeasi procedura ca si la infiintarea unei firme de catre un investitor german. Spre deosebire de prevederile legale din alte state, inclusiv din Romania, legea germana in cazul investitorilor straini nu presupune un numar minim de asociati sau actionari.
Astfel, un cetatean roman are nevoie de un document de identitate valabil si o anumita suma de bani mai mare sau mai mica in functie de statutul si obiectivele de activitate ale viitoarei firme.

Pasii pentru a deschide o afacere in Germania: „Gewerbe”, cea mai simpla forma de intreprinzator particular

In baza prevederilor articolului 39 din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene, cetatenii statelor membre U.E. pot incepe o activitate intr-un alt stat membru fara vreo constrangere sau aprobare prealabila.
In Germania, echivalentul Persoanei Fizice Autorizate din Romania este Gewerbe, cea mai cautata forma de intreprindere privata la care apeleaza strainii, conform socinro.me.

  1. Pasii pentru a deschide o afacere in Germania: Cum se obtine autorizatia activitatii independente (Gewerbeanmeldung)Totul incepe cu o vizita la Handwerkskammer (Camera Mestesugarilor) unde se va primi o lista cu mai multe meserii, unele care se pot practica fara calificare si altele pentru care trebuie facuta dovada calificarii. Pana acum, domeniile preferate ale romanilor in Germania au fost meseriile din constructii, amenajari interioare si exterioare, activitate de curatenie in pensiuni, case de vacante, case de batrani sau activitate de servire in restaurante si cafenele. Daca aveti nevoie de o dovada a calificarii profesionale, trebuie sa aduceti din Romania o diploma sau o adeverinta de calificare supralegalizata in Romania si cu apostila de la Haga, iar apoi, tradusa in Germania;

2. Documentele se depun la Handwerkskammer, iar apoi veti astepta eliberarea unui document numit Berufskarte (cartea profesiei);

3. Dupa ce ati obtinut actele necesare sau daca meseria pentru care ati optat nu necesita calificare, puteti trece la urmatorul pas. Veti merge la Primarie si veti solicita un formular in care se solicita autoriarea pentru meseria dorita, conform aprobarii obtinute de la camera mestesugarilor;

4. La formularul completat se anexează originalul, plus două copii ale urmatoarelor documente: Anmeldung (inregistrarea locuintei), cartea de identitate sau pasaportul, contractul de inchiriere al locuintei, documente care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional ( cu aprobarea proprietarului spatiului). Se plateşte o taxa cuprinsa intre 25 si 35 de euro in functie de localitate si astfel se obtine aprobarea pentru exercitarea unei munci independente (GEWERBESCHEIN);

5.Se revine apoi la Handwerkskammer, se inregistreaza si se platesc 150 de euro la Ordnungsamt;

6. Veti merge apoi la Finante, unde veti cere un numar de identificare – Steuernummer – in baza caruia isi va derula relatia cu fiscul german; dupa vreo 2-3 saptamani de la aceasta operatiune se va primi de la Finanzamt o gramada de formulare in care vi se va cere sa preconizati ce venituri va obtine anual.

Pasii pentru a deschide o afacere in Germania: Obligatii si taxe de platit

Este bine de stiut ca pe durata activitatii, lucratorul independent in Germania isi plateste singur asigurarile obligatorii: asigurarea medicala –Krankversicherung, contributia la pensie – Renteversicherung, asigurarea de raspundere profesională –Betriebshapflichtsversicherung si, acolo unde este cazul si de accident – Unfallversicherung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.