Un sat din Germania a rămas fără primar din cauza Brexit-ului

0
515
FOTO: Tumisu/Pixabay.com
FOTO: Tumisu/Pixabay.com

Satul Brunsmark, situat într-o zonă verde din vestul Germaniei, a rămas fără primar. Este vorba despre britanicul Iain Macnab, care a plecat din post după Brexit.

În vârstă de 70 de ani, scoțianul trăiește de peste 40 de ani în Germania. Însă, spune zâmbind, că pe 31 ianuarie, la miezul nopții, când s-a activat ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a trecut „de la tot la nimic”.

Practic, după Brexit, primarul scoțian al satului german nu mai are dreptul să voteze în Germania la alegerile locale, în calitate de cetățean al unui stat membru UE. „Iar dacă nu poți să votezi, nu poți fi primar”, a spus el pentru AFP.

Mai mult, pentru că trăiește de peste 15 ani în afara Regatului Unit, scoțianul nu poate vota nici în țara sa.

Soția sa este cetățean german și are trei copii care trăiesc tot în Germania. El nu s-a naturalizat, ca mulți alți britanici care trăiesc de ceva vreme în țări din spațiul comunitar.

„Ca instituţie, UE are puncte negative, este un lucru sigur, dar dacă eşti înăuntru poţi să schimbi lucrurile şi nu dacă eşti afară”, e de părere fostul primar și arată cu degetul spre „imensa birocrație” care există la Bruxelles.

După 12 ani de serviciu loial, edilul i-a predat ştafeta adjunctului său, un transfer fără tam-tam, după o ultimă şedinţă de consiliu municipal, la 30 ianuarie, dar totuşi „puţin tristă”.

„Te ridici, spui «la revedere, s-a terminat», te duci la uşă şi-ţi spui «Doamne, după 12 ani, acesta este ultimul meu Consiliu Muncipal»”, povesteşte Iain Macnab.

FOTO: Tumisu/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.