Reteta de cozonac ardelenesc cu mac. Dulcele gust de acasa

Reteta de cozonac ardelenesc cu mac este ideala pentru masa de sarbatori sau pentru momentele in care ti se face dor de gustul delicateselor de acasa.

0
2303
Poppy-seed cake close up

Reteta de cozonac ardelenesc cu mac este ideala pentru masa de sarbatori sau pentru momentele in care ti se face dor de gustul delicateselor de acasa.
Desi procesul de preparare poate parea unul migalos, rezultatul final va face ca tot timpul petrecut in bucatarie sa merite.

Iata ce ingrediente ai nevoie pentru reteta de cozonac ardelenesc cu mac:

  • 1 kg faina
  • 6 galbenusuri
  • 250 gr zahar
  • 60 gr drojdie
  • 750 ml lapte
  • 150 gr iaurt
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 esenta de rom
  • 150 gr margarina
  • 150 ml ulei
  • 1 lingurita de zahar pudra
  • coaja rasa de lamaie

Ingrediente pentru umplutura:

  • 200 gr mac
  • 100 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 esenta de rom
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 albusuri batute spuma

Reteta de cozonac ardelenesc cu mac. Mod de preparare al aluatului

Este foarte important ca ingredientele sa fie aduse la temperatura camerei. Se amesteca 250 gr faina cu 300 ml lapte caldut, drojdie si o lingura de zahar. Aluatul se lasa la crescut, iar dupa ce s-a umflat se amesteca cu restul fainii si galbenusurile.
Pe rand, se adauga aromele, zaharul, laptele caldut, iaurtul, margarina topita si uleiul (tot la temperatura camerei).
Urmeaza sa framantati usor, timp de o ora, aluatul. La final, se presara cu faina si se acopera cu un prosop cald. Se lasa la crescut 2 ore.

Reteta de cozonac ardelenesc cu mac. Mod de preparare al compozitiei

Macul, ingredientul principal al acestei retete, se amesteca cu zaharul, laptele, iar apoi se pune compozitia la fiert pana cand macul se inmoaie.
Se da crema obtinuta la o parte de pe foc, pana se raceste, iar apoi se presara coaja rasa de lamaie, vanilie, esenta de rom si albusurile batute spuma.

Reteta de cozonac ardelenesc cu mac. Pregatirea cozonacilor

Aluatul care a stat la crescut se imparte in doua si se intind doua foi. Peste fiecare foaie se pune crema de mac si se ruleaza.
Tavile in care vor sta cozonacii trebuie sa fie unse cu margarina si tapetate cu faina. Cozonacii se ung cu galbenus amestecat cu zahar pudra si o lingurita de ulei.
Se tin la cuptorul incalzit aproximativ o ora (15 minute foc mic, 10 minute foc tare si 35 minute foc mediu).
In tot acest timp, ii puteti verifica la interior cu un cutit.
Dupa ce s-au copt, se lasa cozonacii in tavi pana se racesc, iar apoi se scot cu grija din forme.

sursa: prajituria.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.