Brexit. Marea Britanie se îndreaptă către alegeri anticipate

0
567
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Guvernul de la Londra condus de Boris Johnson urmează să facă primul pas către convocarea alegerilor anticipate. Potrivit Sky News, mai mulți miniștri vor înainta parlamentului o moțiune care va fi dezbătută săptămâna viitoare.

Premierul Boris Johnson a declarat că va propune parlamentului ca alegeirle să se organizez în decembrie, într-un efort pentru a depăși criza Brexit. Mai mult, premierul a declarat că acordul pentru Brexit va fi dezbătut în Camera Comunelor doar dacă parlamentarii aprobă organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie.

„Dacă deputaţii vor mai mult timp pentru a studia acest acord excelent, vor avea această oportunitate doar dacă acceptă organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie”, a declarat Boris Johnson, citat de BBC.

Potrivit legislației britanice, alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, printr-o decizie luată cu două treimi din voturi. Însă cea mai mare forță din opoziție, Partidul Laburist, condiționează votul pentru alegerile anticipate de amânarea Brexit-ului. De asemenea, există informații în presa britanică care spun că opoziția ar putea propune și un nou referendum pe tema ieșirii Marii Britanii din UE.

În ceea ce privește Brexit-ul, situația este în continuare incertă. Boris Johnson a declarat joi că dorește în continuare retragerea Regatului Unit din UE săptămâna viitoare, până pe 31 octombrie, deși Guvernul său, la cererea parlamentului, a cerut amânarea ieșirii Marii Britanii din spațiul comunitar.

Ambasadorii UE se vor reuni vineri pentru a discuta termenul până la care statele membre vor acorda o nouă amânare a Brexit-ului. Parlamantarii britanici au cerut o perioadă de timp pentru a pune în legislația Regatului Unit datele din acordul pentru Brexit.

Însă liderul conservatorilor din Camera Comunelor, Jacob Rees-Mogg, spune că nu se poate garanta faptul că acordul pentru Brexit convenit cu liderii UE ar rămâne nemodificat după eventuale alegeri, pentru că partidele ar urma să facă promisiuni în campania electorală, iar multe amendamente vor fi schimbate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.