In ce tari este valabil pasaportul temporar

0
1929
in ce tari este valabil pasaportul temporar

In ce tari este valabil pasaportul temporar, cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa pleci la drum.

Documentul de calatorie care se elibereaza cetatenilor romani care indeplinesc conditiile prevazute de lege si nu se afla in una dintre situatiile de suspendare a dreptului de a calatori in strainatate, iar in perioada imediat urmatoare au nevoie urgenta demonstrata de un pasaport valabil se numeste pasaport temporar.

In ce tari este valabil pasaportul temporar

Acest document este eliberat cetatenilor romani atat de autoritatile competente din tara, cat si de catre  misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Romaniei din strainatate.

Cetatenii romani care solicita eliberarea unui pasaport simplu temporar trebuie sa aiba atribuit in mod obligatoriu un Cod Numeric Personal CNP care sa fie inscris in certificatele de stare civila romanesti sau in documentele de identitate (carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, pasaport.

Valabilitatea pasaportului simplu temporar este de 1 (un) an, indiferent de varsta titularului si nu poate fi prelungita.

In ce tari este valabil pasaportul temporar

In Indonezia poti circula cu pasaportul temporar daca acesta este valabil cel putin sase luni de la data imbarcarii, dar numai daca si dupa ce ai obtinut viza de la misiunile diplomatice ale Indoneziei din strainatate. Acea facilitate oferita turistilor “Visa on Arrival” nu se aplica daca ai pasaport temporar.

Mai mult, daca vrei sa pleci in Indonezia si ai pasaport temporar, este posibil sa fii refuzat chiar de companiile aeriene. Si in Iordania poti circula cu un pasaport temporar pentru o perioada de 30 de zile. Nu se poate obtine viza de intrare la frontiera, fiind necesar sa te adresezi in prealabil unei reprezentante diplomatice iordaniene.

In Japonia ai voie sa circuli cu pasaport temporar. Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 vor fi exonerati de viza de intrare pentru o perioada de 90 zile si posesorii de pasapoarte simple temporare daca scopul calatoriei este turistic.

Kuweitul recunoaste valabilitatea pasaportului temporar romanesc. Cel putin in scripte. Practic insa, au existat suficiente situatii in care acest tip de pasaport nu a fost recunoscut de catre politia de frontiera a Aeroportului International din Kuweit si, implicit, nu au fost acordate vizele de intrare sau de rezidenta pe teritoriul kuweitian astfel incat sa putem afirma ca – in cazul acestei tari – este bine sa sufli si-n iaurt. Sau sa nu pleci de acasa fara un pasaport electronic valabil.

In cazul Libanului, situatia este usor mai complicata, in sensul ca acest stat recunoaste valabilitatea pasaportului temporar romanesc pentru turisti. Dar daca se intampla sa fi lucrat la un moment dat ca angajat in Liban, iar acum vrei sa circuli ca si turist, atunci trebuie sa obtii viza de la Ambasada Republicii Libaneze la Bucuresti. In orice situatie te afli, pasaportul tau trebuie sa fie valabil cel putin sase luni de la data solicitarii vizei. MAE nu recomanda utilizare pasaportului temporar.

Si autoritatile thailandeze au reguli speciale, in sensul ca acestea accepta pasapoartele temporare romanesti doar in anumite conditii: dupa intrarea in Thailanda, trebuie sa te prezinti la biroul politiei de imigrari, unde ti se va stampila pe pasaport data intrarii in tara si se va verifica, eventual, data de intrare in tara aplicata pe pasaportul precedent. De ce trebuie sa faci asta? Pentru ca dupa depasirea acestei perioade, pentru fiecare zi petrecuta in plus in Thailanda vei fi taxat cu cate 200 baht/zi, ceea ce inseamna in jur de 6 euro.

Daca circuli in Emiratele Arabe Unite cu un pasaport temporar, in ciuda faptului ca acest tip de pasaport este recunoscut de autoritatile EAU, exista institutii care refuza sa-l recunoasca. Asa ca nu-i exclus sa ai surprize la aeroport si sa nu poti obtine viza de intrare cu un astfel de pasaport sau sa fii refuzat din start, de catre companiile aeriene, atunci cand vrei sa cumperi biletul de avion. Daca nu vrei sa iti faci un pasaport electronic, ai grija ca macar cel temporar sa fie valabil cel putin sase luni de la data deplasarii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.