Romani celebri in lume: Constantin Brancusi

Romani celebri in lume: Constantin Brancusi ramane una din cele mai marcante personalitati romanesti ale secolului trecut, iar operele sale sunt apreciate si pana in zilele prezente, atat de romani, dar si de straini.

0
1443

Romani celebri in lume: Constantin Brancusi ramane una din cele mai marcante personalitati romanesti ale secolului trecut, iar operele sale sunt apreciate si pana in zilele prezente, atat de romani, dar si de straini.

Romani celebri in lume: Constantin Brancusi, copilaria si primele chipuri modelate in huma

S-a nascut la data de 19 februarie 1876 in Hobita, judetul Gorj, fiind cel de-al saselea copil al lui Nicolae si Maria Brancusi.
Nu apuca sa isi cunoasca tatal, caci acesta moare la un an de la nasterea lui. Viitorul sculptor avea sa fie crescut doar de mama, iar inca de la o varsta frageda este invatat sa se ocupe de treburile gospodaresti.
„Când era mic- isi amintea in 1958 Vasile Blendea-Trifu prieten din copilărie- se tinea de tot felul de dracovenii si cu porcii la pascut nu-i placea sa stea. Cam fugea. Cand il batea frate-su Grigore, fugea la Chijnea(Ion) la pravalie. Grigore il batea, mai ales ca tot fura mancare din casa, ca era mereu nesatul. Si de ce manca tot mic a ramas… Cand fugea de la porci, fugea pe Bistrita si isi umplea traista cu pietre si de aia era mereu rupta. Alta data s-a apucat sa cresteze bete cu briceagul, ca totdeauna umbla cu briceagul la el”.
De multe ori, Brancusi le prmomitea prietenilor sai ca daca il ajuta sa ii pazeasca si lui oile, la sfarsitul zilei le va sculpta chipul in huma, pe care o lua de pe malul apei. Si asa se si intampla.

Romani celebri in lume: Constantin Brancusi se face remarcat la scolile de arta pe care le urmeaza

In perioada 1894 -1898 urmeaza Scoala de Arte si Meserii in Craiova, iar apoi vine la Bucuresti, unde devine absolvent al Scolii de Belle – Arte. Aici castiga mai mute medalii, in cadrul diferitelor competitii. Lucrarea „Ecorseu”, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc va ajunge sa fie folosita si in scolile romanesti de medicina.
In anul 1903 primeste prima comanda a unui monument public, bustul generalului Carol Davila, care va fi instalat la Spitalul Militar din Bucuresti si reprezinta singurul monument public al lui Brancusi din Capitala.

Romania celebri in lume: Constantin Brancusi se afirma in afara Romaniei

Dupa ce participa cu regularitate la mai multe expozitii colective din Paris si Bucuresti, Brancusi ajunge si in Statele Unite.
In 1914 deschide prima expozitie la New York la Photo Seccesion Gallery si ii impresioneaza pe toti cu operele sale.
Colectionarul americam John Quinn ii cumpara mai multe sculpturi, iar astfel, artistul reuseste sa duca un trai linistit, prielnic creatiei artistice, potrivit centrulbrancusi.ro.
In anul 1921, in revista Little Review din New York apare primul studiu de amploare cu 24 de reproduceri din opera lui Brancusi, semnat de poetul Ezra Pound. Ulterior, sculptorul avea sa realizeze un celebru portret al acestuia.
Se stabileste la Paris, acolo unde atelierul sau din Impasse Ronsin, in inima orasului, reda o atmosfera pitoreasca romaneasca.
Sculptorul se intoarce in Romania in 1937 si in 1938 pentru inaugurarea a trei lucrări intr-o gradina publica din Targu Jiu: noi versiuni uriaşe, in otel, la „Coloana Infinitului“, „Poarta sarutului“ si „Masa tacerii“. Se bucura de celebritate mondiala, dar devine din ce în ce mai retras, petrecându-si majoritatea timpului in propriul atelier, din Paris. Este ingrijit de un cuplu de refugiati romani, pentru care, in 1952, accepta cetatenia franceza pentru a le putea lasa intreaga sa mostenire. In 1956, un articol din revista „Time“ il descrie purtand „pijamale albe si o caciula galbena si orbecaind prin propriul atelier, printre capetele si coloanele fara de sfarsit pe care le crease intreaga viaţa“, relateaza adevarul.ro
La data de 16 martie se stinge din viata.

Romania celebri in lume: Constantin Brancusi a stabilit recorduri la vanzarile creatiilor sale

In anul 2009, la o licitatie care a avut loc la Paris, un colectionar a dat 29 de milioane de euro pentru „Madame L.R”. Piesa, realizata intre anii 1914-1917 facea parte dintr-o colectie Yves Saint Laurent;

In anul 2005, lucrarea „Pasare in spatiu” este adjudecata cu 27, 5 milioane de dolari;
In anul 2002, sculptura „Danaide” se vinde cu 18 milioane de dolari;
Lucrarea lui Brancusi care ar putea sa doboare orice record in vanzari si care a fost incadrata la categoria „Tezaur” este „Cumintenia Pamantului”. Sculptura este expusa, in prezent, la Muzeul Palatului Cotroceni si a fost evalata in 2014 la aproximativ 20 de milioane de euro.
Lucrarea „Cumintenia Pamantului” a fost realizata in 1907 si expusa pentru prima data la Bucuresti in 1910. In 1911, Constantin Brancusi a vândut sculptura „Cumintenia Pamantului” inginerului Gheorghe Romascu. In 1957, regimul comunist de la Bucuresti i-a confiscat abuziv lucrarea si, astfel, ea a fost expusa, pentru următoarele decenii, la Muzeul National de Arta al Romaniei. In 2012, mostenitorii lui Gheorghe Romascu au primit inapoi sculptura, in urma unui proces de retrocedare.
Proprietarii sculpturii „Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plăteasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi. (digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.