Romani celebri in lume: Gabriela Szabo

Romani celebri in lume: Gabriela Szabo a devenit, in anul 1999, cea mai buna atleta din lume si a reusit sa recorduri dupa recorduri.

0
1234

Romani celebri in lume: Gabriela Szabo a devenit, in anul 1999, cea mai buna atleta din lume si a reusit sa recorduri dupa recorduri. Din data de 19 august 2013 detine si titlul onorific de Ambasador al turismului Romanesc, alaturi de alte 7 personalitati din viata culturala si sportiva romaneasca.

Romani celebri in lume: Gabriela Szabo, descoperita la varsta de 12 ani de actualul ei sot

Gabriela Szabo s-a nascut la data de 14 noiembrie 1975, la Bistrita. Pe cand era in clasa a sasea, ea a participat la un cros, pe care l-a si castigat. Atunci a fost momentul in care viitoarea atleta i-a atras atentia antrenorului Zsolt Gyongyossy. Cu acordul parintilor, el a inceput sa se ocupe de antrenamentele ei, iar trei ani mai tarziu, devine campioana europeana la juniori, in competitia de la Salonic.
Acelasi Zsolt Gyongyossy este cel care, ulterior, i-a devenit Gabrielei Szabo si sot.
La varsta de 18 ani, Gabi Szabo devine campioana mondiala la 3000 m, la juniori, in competitia de la Lisabona.

Romani celebri in lume: Gabriela Szabo stabileste recorduri la fiecare competitie

Din anul 1995, romanca incepe sa concureze la competitiile pentru seniori. In anul 1997 devine campioana la 5000 m in aer liber in competitia de la Atena si campioana mondiala la 3000 m in sala, in cadrul competitiei de la Paris. Castiga titlul de „Sportiva Anului”, iar numele ei ajunge sa faca istorie.

Gabriela Szabo of Romania celebrates her new Indoor World record during the Indoor meeting in late February 13. Szabo ran the 5,000m track in 14:47,36 minutes.
INA/WS – RTRZ95D

In anul 1999 stabileste un nou record mondial la 5000 in competitia de la Dortmund, campioana mondiala la 3000 m in competitia de la Maebashi si campioana mondiala la 5000 m in aer liber in competitia de la Sevilla.

„Ceea ce m-a motivat intotdeauna a fost dorinta de a fi prima. Voiam să fiu pe locul I, sa fiu mai buna decat ceilalti si să ma autodepasesc. Aşadar, ori de cate ori simţeam ca sunt epuizata, imi spuneam ca trebuie sa reusesc, ca trebuie sa fiu pe locul I şi sa imi reprezint cu mandrie tara”, povestea Gabi Szabo, intr-un interviu acordat publicatiei eva.ro

Romani celebri in lume: Gabriela Szabo, decorata pentru intreaga activitate sportiva
La inceput de mileniu, Gabriela Szabo a fost decorata de presedintele Ion Iliescu cu „Ordinul National Serviciul Credincios in grad de COmandor”, pentru intreaga activitate sportiva.

Atleta care a cucerit fiecare pista si a stabilit recorduri peste recorduri a reprezentat Romania pana in anul 2005, atunci cand si-a anuntat retragerea.
La 5 martie 2014 a fost numita ministru al Tineretului si Sportului.
Desi s-a retras din sport, Gabi Szabo continua sa aiba o viata activa, iar miscarea face parte zilnic din viata ei. Atunci cand nu se ocupa de activitatile de la birou, fosta atleta petrece timpul cu sotul ei, barbatul care a intrenat-o si i-a fost alaturi inca de la inceput.
Desi isi doreau foarte mult acest lucru, cei doi nu au putut avea copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.