Al treisprezecelea salariu pentru romanii din Italia. Cum se calculeaza tredicesima

Al treisprezecelealea salariu pentru romanii din Italia. Cum se calculeaza "tredicesima". Romanii care lucreaza in Italia primesc in luna decembrie "tredicesima" sau al treisprezecelea salariu.

0
1149

Romanii care lucreaza in Italia primesc in luna decembrie „tredicesima” sau al treisprezecelea salariu. Aceasta recompensa de Craciun este platita tuturor salariatilor, inclusiv cei care lucreaza in domeniul casnic, al constructiilor, comertului, dar si pensionarilor.

Al treisprezecelea salariu pentru romanii din Italia. Cum se calculeaza tredicesima

Cel de-al treisprezecelea salariu se plateste de catre angajator in perioada sarbatorilor de Craciun, informeaza rotalianul.com 
Contractul Colectiv National de Munca din domeniul asistentei familiare stipuleaza ca acest bonus trebuie sa fie platit de catre angajator pana in Ajunul Craciunului.

Al treisprezecelea salariu pentru romanii din Italia. Cum se calculeaza tredicesima

In unele cazuri, angajatorii prefera sa ofere acest salariu bonus in doua transe, in decursul anului. In astfel de situatii, in special in domeniul constructiilor, angajatorul plateste in fiecare luna 14.20% din salariul angajatului la fondul utilitar Cassa Edile. Fondul Edilitar reprezinta o institutie de natura contractuala gestionata în mod egal atât de catre reprezentantii angajatorilor, cat si ai sindicatelor lucratorilor din domeniul constructiilor, potrivit mmuncii.ro

Institutia va plati, apoi, bonusul angajatilor in doua transe, dupa cum urmeaza: pana la data de 31 iulie si pana la data de 15 decembrie.

Al treisprezecelea salariu pentru romanii din Italia. Cum se calculeaza tredicesima

In mod normal, „tredicesima” reprezinta salariul pe o luna a fiecarui angajat.
In cazul persoanelor care lucreaza la domiciliul angajatilor si furnizeaza servicii pentru mai multe familii, angajatii vor primi bonusul de la fiecare anngajator,in functie de numarul de ore lucrate.

In cazul in care angajatul lipseste de la locul de munca o perioada, el mai poate primi acest bonus, insa doar in anumite situatii: in caz de concediu matrimonial, in caz de boala si accidentare, (in limitele perioadei contractuale de pastrare a locului de munca), in perioada concediilor, pe timpul permiselor retribuite. Se acumuleaza si pe timpul abtinerii obligatorii pentru maternitate, (doua luni inainte de data presupusa a nasterii si trei luni dupa nastere), pe timpul permiselor pe alaptare si a odihnei zilnice.

Cazurile în care absenta de la munca nu duce la acumularea celui de-al treisprezecelea salariu sunt: boala si accidentare peste limitele de timp corespunzatoare pastrarii locului de munca prevazute de contract; in caz de greve si absentele nejustificate cum sunt permisele neretribuite, abtinerea facultativa post-partum, serviciul militar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.