Primele rezultate ale exit-poll-urilor. Iohannis a câștigat detașat

0
533
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Rezultatele exit-poll-urilor îl arată pe Klaus Iohannis câștigător al unui nou mandat. Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde, Iohannis a luat 67%, iar Viorica Dăncilă 33%. Un sondaj IRES îl arată cu 66,50% pe Iohannis și cu 33,50% pe Dăncilă. Însă foarte important este precizat că în aceste sondaje nu a fost cuprinsă Diaspora.

Urmează numărătoare voturilor și anunțarea primelor date oficiale spre dimineața zilei de luni.

Coordonatorul campaniei electorale USR PLUS, Cătălin Drulă, a anunțat pe Facebook rezultatele numărătorii paralele din țările în care alegerile prezidențiale s-au încheiat deja din cauza fusului orar.

În Noua Zeelandă, după numărătoarea voturilor de la secția de votare din Auckland, Iohannis a luat 90,2% (185 de voturi), iar Dăncilă 9,8% (20 de voturi). În Sidney, Australia, Iohannis a câștigat cu 93% (335 de voturi), iar Viorica Dăncilă a luat 7% (25 de voturi).

Klaus Iohannis a luat peste 90% și Asia. Tot Cătălin Drulă scrie că în Shanghai au fost înregistrate următoarele rezultate: Klaus Iohannis 93,2% (137 de voturi) și Viorica Dăncilă – 6,8% (10 de voturi). De asemenea, în Singapore, Klaus Iohannis a câștigat 94,6% (333 voturi), iar Viorica Dăncilă – 5,4% (19 voturi).

Prezența la vot în diaspora a fost una istorică. La urne, în străinătate, s-au prezentat peste 885.000 de români, la care s-au mai adăugat 17.503 de votanți care au ales să-și exercite dreptul prin corespondență.

Doar în Italia mai mult de 170.000 de alegători români și-au exercitat dreptul de vot, din care peste 12.000 de alegători au votat deja la una din cele 5 secții de votare din Roma, potrivit Ambasadei României în Italia.

În unele secții de votare s-a cântat. „Ridică-te, mai, Ionică! Și tu, Gheorghe, te ridică! Să ne ridicăm cu toții, că-i plină țara de hoți! Ieși, române, la lumină, că mori cu dreptatea în mână! Nu mai sta pe dinafară că rămânem fără țară!

Ieși și-ți apără pământul! vorbește că ai cuvântul! C-o început să clocotească mămăliga românească”, a fost melodia pe care au cântat-o membrii unei secții de votare din Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.