Câți români sunt în localitățile italiene izolate din cauza noului coronavirus

0
516
FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat că o problemă care ar putea scăpa de sub control este reprezentată de românii care călătoresc cu mașina și nu pot fi verificați foarte riguros la graniță dacă vin din regiunile cu risc din Italia.

Orban a făcut apel la buna credință a acestora și le-a cerut românilor să evite călătoriile care nu sunt necesare din și în Italia. În cele două regiuni de risc, Lombardia și Veneto, trăiesc în jur de 200.000 de români, iar în localitățile italiene vizate de măsuri de izolare sunt 8.000 de români.

Premierul a spus că Ambasada României în Italia, consulatele, tot personalul acestora sunt pregătite să ofere ajutor permanent persoanelor care sunt în localitățile izolate din Italia. Din și spre Italia există peste 170 de zboruri pe săptămână.

Românii care vin din localitățile care sunt vizate de măsuri de izolare trebuie să intre în carantină 14 zile.

„Sunt identificate 4.000 de locuri de carantină instituționalizată. De asemenea, am analizat și posibilitățile de tratare și de diagnosticare. Din păcate, aici nu există o posibilitate de diagnosticare într-un timp foarte scurt. Se prelevează probe din gât, din nas și se așteaptă rezultatele analizelor. Se vorbește și de metode de diagnosticare rapidă, dar dau erori, nu au mare precizie.

De asemenea, am decis să asigurăm o permanență din partea DSP. Ministerul Sănătății a dispus mutarea medicilor de la DSP-uri spre judete care sunt la graniță. Nu putem forța. Nu avem bază legală să forțăm un cetățean român care vine din Italia să ne prezinte pașaportul sau actul de identitate românesc, dar am insistat către Poliția de Frontieră și DSP să afle cu precizie unde stă, în ce localitate, astfel încât să stabilim cu precizie dacă e cazul de carantină sau izolare la domiciliu”, a declarat premierul interimar Ludovic Orban la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.