Romani celebri in lume: Nadia Comaneci

Romani celebri in lume: Nadia Comaneci ocupa un loc aparte pe lista conationalilor care s-au facut remarcati si peste hotare.

0
1330

Romani celebri in lume: Nadia Comaneci ocupa un loc aparte pe lista conationalilor care s-au facut remarcati si peste hotare. Fosta gimnasta a scris istorie la Jocurile Olimpice, dupa ce in 1976 a obtinut, la Montreal, prima nota de 10 din istoria competitiei.

Romani celebri in lume: Nadia Comaneci  s-a nascut cu o maladie grava

A devenit o campioana internationala, iar numele ei a cunoscut faima in intreaga lume. Venirea ei pe lume, insa, a fost intampinata de mai multe greutati. Nascuta la data de 12 noiembrie 1961, in Onesti, fosta gimnasta a avut o nastere cu probleme. Pe crestetul capului, Nadia avea o punga enorma cu lichid, iar medicii erau nesiguri cu privire la sansele ei de supravietuire. In timp ce medicii ii faceau punctii, pentru ca lichidul sa dispara, bunica Nadiei o incuraja pe mama acesteia sa mearga la biserica si, inainte de venirea preotului, sa o treaca de trei ori peste prag. Coincidenta sau nu, maladia a disparut, si-a adus aminte Nadia in cartea ei, „Scrisori catre o gimnasta”.
Nadia Comaneci a mai trecut prin cateva incercari, care ar fi putut sa ii puna in pericol viata.
„A doua zi, pe cand dormeam intr-un patutul din bucatarie , fiindca acolo era mai cald, parintii si bunicii au reparat ferestrele si crapaturile. Trecand prin bucatarie, bunicul s-a hotarat sa ma ia în brate. O secunda mai tarziu, acoperisul s-a prabusit peste pat. Daca bunicul nu ma ridica la vreme, muream. A fost, probabil, o alta coincidenta, dar eu am crescut în Romania, in credinta ortodoxa, iar noi avem o intreaga traditie a povestilor despre minunile ceresti”, a mai scris ea in cartea ei.
Cea de-a treia cumpana a avut loc pe cand avea doar 3 ani, atunci cand a cazut de pe un pod, direct in apa. Si de data aceasta, Nadia a scapat teafara, semn ca destinul avea planuri marete cu ea.

Romani celebri in lume: Nadia Comaneci a sfidat moartea, iar apoi, legile echilibrului

Desi obtinuse mai multe note de 10 in concursurile premergatoare Jocurilor Olimpice din 1976, la Montreal situatia era cu totul alta, fiind vorba de medaliile olimpice. Nadia a reusit sa isi duca exercitiul de la paralele la bun sfarsit, fara nicio greseala. Tabela electronica de note nu era configurata pentru afisarea notelor de 10. Spre uimirea tuturor, pe tabela electronica a aparut 1.00. Antrenorul Nadiei, Bela Karolyi s-a indreptat spre juriu pentru a cere explicatii.
„Scuzati-ma, am spus, este foarte important pentru mine sa stiu nota Nadiei. Si atunci, un membru suedez al juriului, foarte agitat, mi-a aratat cele zece degete ale mâinilor. Zece? Ce-i asta zece? Vreau nota Nadiei, am strigat nedumerit. Si atunci am auzit vocea crainicului:Doamnelor si domnilor, pentru prima data în istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comaneci a obtinut nota zece!”, povestea Bela Karoly, intr-u interviu, potrivit historia.ro

Romani celebri in lume: Nadia Comaneci se antrena din greu pentru a face performanta

Rumanian champion Nadia Comaneci, aged 14, jubilates when scoreboard shows the perfect score of 10 during Olympic Games 19 July 1976 in Montreal after her acrobatic compulsory at uneven bars. She was awarded with ten points in two exercices and captured 3 gold medals (beam, uneven bars and general competition). Legendary gymnast, during her career Nadia Comaneci captured four Olympic gold medals (1976 : beam, uneven bars and general competition – 1980, beam) and was the first to score 10 in her discipline. / AFP

Pentru a ajunge la exercitiile pe care le-a executat ireprosabil, la Montreal, la JO din 1976, Nadia a muncit din greu. Astfel, pana la 9 ani, facea zilnic cate doua ore de antrenament. Dupa aceea, timpul petrecut la antrenament a urcat la trei ore, iar de la 12 ani a fost nevoita sa suplimenteze.

20.000 de repetari, la antrenamente i-au fost necesare Nadiei pentru a face perfect saltul lateral flick-flack la barna!

„Am fost sigura ca voi castiga titlul olimpic. Nu am sarbatorit victoria. In seara aceea abia asteptam sa ma culc. ”, avea sa declare, ulterior, Nadia.

Romani celebri in lume: Nadia Comaneci, intre Romania si Statele Unite

Nadia Comaneci a devenit cetatean american, iar in prezent este stabilita pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Din anul 1996 este casatorita cu gimnastul american Bart Conner si au impreuna un copil. Nadia Comanesci a ramas o sustinatoare a sportului, fiind implicata in mai multe activitati de acest fel si actiuni de caritate. Ea și sotul ei sunt proprietarii Academiei de Gimnastica Bart Conner Gymnastics AcademyPerfect 10 Production Company si ai catorva magazine de echipamente sportive, precum si editori ai Magazinului de Gimnastica Internaționala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.