Ce faci in cazul unui accident de munca in Italia

0
1302
Ce faci in cazul unui accident de munca in Italia

Ce faci in cazul unui accident de munca in Italia – Romanii care au accidente de munca sau care sufera de boli profesionale au dreptul la despagubiri, conform legislatiei in vigoare, la fel ca si cetatenii italieni.

Lucratorii romani care sunt asigurati in sistemul de asigurari sociale (INPS), beneficiaza de toate indemnizatiile si rentele care se acorda si muncitorilor italieni, in cazul unor accidente de munca sau boli profesionale. Legislatia italiana prevede mai multe tipuri de despagubiri, calculate in functie de cat de afectata este capacitatea de munca. Ca baza de calcul se ia retributia intreaga.

In cazul in care ati avut un accident la locul de munca trebuie sa declarati evenimentul la camera de garda/urgenta sau la medicul curant, care va elibera primul certificat medical, apoi anuntati patronul, caruia ii inmanati acest certificat.

Ce faci in cazul unui accident de munca in Italia

Pe baza lui, angajatorul va informa oficial birourile Institutului National de Asigurare impotriva accidentelor la locul de munca si a Bolilor Profesionale (INAIL). Daca patronul nu anunta oficiile INAIL, acest lucru trebuie facut chiar de catre persoana accidentata. Angajatorul, trebuie sa anunte accidentul la INAIL in termen de 2 zile de la data cand acesta a avut loc.

Dacă in urma consultatiei medicale se constata ca incapacitatea de munca nu este datorata activitatii prestate sau conditiilor de munca, se considera ca este vorba de o boala, nu de un accident de munca. In acest caz, persoanele care nu mai pot munci temporar vor primi o indemnizatie de concediu medical.

Indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca este platita incepand cu a 4 a zi de la data accidentului, de catre stat, iar angajatorul este responsabil pentru asigurarea veniturilor salariatului in primele trei zile de la producerea accidentului. El trebuie sa plateasca salariul integral anagajatului pentru ziua producerii incidentului si cel putin 60% din salariu in urmatoarele zile.

Indemnizatia platita de autoritatile statului italian reprezinta tot 60% din salariul zilnic. Acesta se calculeaza pe baza veniturilor salariatului din cele 15 zile anterioare accidentului. Valoarea indemnizatiei se majoreaza la 75%, dar doar din a 91-a zi trecuta de la accidentul care a determinat pierderea temporara a capacitatii de munca a salariatului.

Daca ai nevoie de sfatul unui avocat gasesti aici .

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.