Tarile din Europa care au trecut la euro. Romania, pe lista

0
1009

Tarile din Europa care au trecut la euro sunt considerabil mai multe decat cele care au dorit sa-si pastreze moneda nationala in continuare.

Euro (€) este moneda oficiala a 19 din cele 28 de state membre ale UE. Aceste tari sunt denumite colectiv zona euro.

Acestea sunt: Portugalia, Spania, Italia, Franta, Belgia, Luxemburg, Germania, Olanda, Austria, Slovenia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Grecia, Cipru, Malta, Irlanda.
State membre care nu folosesc euro: Bulgaria, Danemarca, Marea Britanie, Polonia, Republica Ceha, Romania, Suedia, Ungaria. Un euro este subdivizat in 100 de centi, numiti si centime in tarile vorbitoare de limbi romanice, sau leptó (λεπτό) in Grecia.

Tarile din Europa care au trecut la euro

In Cehia moneda oficiala este coroana ceha care cu valoarea de 0,18 RON. In Bulgaria, moneda este Leva si costa 2.36 RON.

  • Danemarca – coroana daneza – 1 DKK = 0,62 RON
    Marea Britanie – Lira – 1 GBP = 5,19 RON
    Polonia – Zlot polonez – 1 PLN = 1.09 RON
    Suedia – Coroană suedeza – 1 SEK = 0,44 RON
    Ungaria – Forint – 1 HUF = 0,01 RON

tari din europa care folosesc euro

In martie 2018 Guvernul de la Bucuresti a adoptat in sedinta, Ordonanta de Urgenta privind constituirea Comisiei Nationale de fundamentare a planului national de adoptare a monedei euro.

Alaturi de alte sase tari, Romania se inscrie in randul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligatia adoptarii monedei euro, ceea ce inseamna practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economica si Monetara, odata cu indeplinirea tuturor conditiilor necesare.

Acestea din urma nu sunt mentionate explicit in legislatia relevanta a Uniunii Europene, insă devin din ce in ce mai importante in aprecierea gradului de pregatire al unui stat pentru adoptarea monedei unice. De altfel, Rapoartele de Convergenta elaborate o data la doi ani de Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana, pun accent din ce in ce mai mare pe convergenta reala.

Astfel, in perioada premergatoare adoptarii monedei unice, economia nationala trebuie sa parcurga ajustarile necesare integrarii in zona euro, marcate de reforme structurale ample, cu efecte asupra competitivitatii sale generale.

In ce consta procesul de pregatire pentru adoptarea monedei unice europene in Romania, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.