Taxe de autostrada in Croatia. Cat ai de platit

0
1340
taxe de autostrada in croatia

Taxe de autostrada in Croatia – circulatia pe principalele autostrazi se face cu taxa, singura exceptie fiind autostrada inel a Zagrebului. Se folosesc doua sisteme de colectare a taxelor: sistemul inchis si sistemul deschis. In Croatia nu exista vigneta.

Sistemul deschis este folosit pe unele poduri, tunele, sectiuni de autostrada. In acest sistem exista o singura statie de taxare la care soferii platesc imediat ce ajung la ea. In sistemul inchis, soferii treuie sa treaca prin doua statii, cea de intrare si cea de taxare. Soferului i se elibereaza un tichet care este prezentat la statia de taxare aflata la iesirea de pe sectiunea de autostrada. Aici se efectueaza plata.

Iata cum ajungi de la Bucuresti in Zagreb:

Bucuresti – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Portile de Fier – Kladovo – Belgrad – Batrovici – Zagreb. Din Bucuresti pana in Belgrad se fac in jur de 8 ore, iar din Belgrad la Zagreb sunt aproximativ 400 de km pe care ii poti parcurge in aproximativ 4 ore.

taxe autostrada croatia

Autostrazile din Croatia (autocesta) au trei benzi de circulatie (inclusiv banda de urgenta) pe sens, o viteza minima de circulatie de 80 km/h, iar viteza maxima este de 130 km/h. Principalele autostrazi sunt marcate cu litera A insotita de un numar format din una sau doua cifre. Circulatia pe aceste autostrazi este taxata. Aici gasesti preturile.

Tarifele sunt in jur de 0,40 kuna – 1 kuna /km  in functie de distanta si de particularitatile drumului respectiv. De exemplu, pentru Podul KRK platesti 30 kuna pentru autoturisme ~ 4,1 Euro, de la Zagreb la Rijeka sunt 60 km si platesti 60 kuna – 1kuna/km, de la Zagreb la Zadar sunt 195 km si platesti105 kuna. Rijeka-Split– un drum de ~400km ce trece peste numeroase poduri și prin multe tuneluri costa 182ku (~24€).

Split-Dubrovnik – (iesirea Karamatici). Din cei 220 km ce leaga cele două orase, doar primii 100, pana la granita cu Bosnia&Herzegovina sunt pe autostrada, iar taxa este de 48 ku (~7€). Dubrovnik – Plitvice (intrarea Karamatici, iesirea Gornja Ploca). Din cei 400 km doar 300 sunt pe autostrada, taxa fiind de 128ku (~17€).

Cum poti sa platesti taxele:

Prima varianta si cea mai utilizata este plata prin SMART card  – este un card preplatit care faciliteaza trecerea mai rapida a utilizatorilor. Se incarca cu minim 100kuna (aproximativ 14 Euro) si la fiecare trecere utilizatorul are o reducere de 10% fata de pretul normal. Procurarea cardului costa 30 kuna si se plateste doar prima data. Cardul se poate folosi dupa 2 ore dupa ce a a fost incarcat. Exista diferite pachete si discounturi in functie de categorie, suma alimentata, perioada anului in care se utilizeaza autostrada. Pretul dispozitivului e 122 kuna TVA inclus + 20 Kuna dispozitiv de fixare. Suma mimima alimentata 100 kuna. Mai poti desigur sa platesti numerar la statia de taxare, dar si prin mesaj, la un numar de telefon special.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.