Un dirijor român va conduce Orchestra Națională a Franței

0
630
Cristian Măcelaru
Cristian Măcelaru

Dirijorul român Cristian Măcelaru a fost numit la conducerea Orchestrei Naționale a Franței. Funcția o va prelua de la 1 septembrie 2021, atunci când îi va expira angajamentele pe care le are cu alte orchestre. Artistul român îl va succeda pe actualul dirijor, Emmanuel Krivine, în vârstă de 72 de ani.

Cronicarul muzical al cotidianului francez Le Figaro, Christian Merlin, spune că este o numire-surpriză. Însă, crede că dirijorul român i-a cucerit pe membrii orchestrei prin stilul și personalitatea sa.

Măcelaru a atras atenția în septembrie anul trecut, când, în cadrul Festivalului de toamnă de la Paris, a dirijat pentru prima dată Orchestra Națională a Franței. Ca să se convingă de faptul că nu a fost doar o aparență, dirijorul român a fost invitat încă o dată și a fost totul excepțional, mai ales că în program era inclus și Ravel, „coloana vertebrală a unei orchestre”, scrie Le Figaro.

Dirijorul român s-a remarcat datorită carierei sale din Statele Unite ale Americii. Mai întâi a fost violonist. La doar 19 ani a devenit cel mai tânăr concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami. În vârstă de 39 de ani, este originar din Timișoara și s-a născut într-o familie de zece copii. În SUA este căsătorit și are doi copii.

În 2012 i s-a decernat Solti Emerging Conductor Award, iar în 2014 i s-a decernat Solti Conducting Award. Este director muzical al Festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, din California, și recent a fost numit în fruntea Orchestrei WRD din Koln, în Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.