In ce tari este valabil cardul european de sanatate

0
1175
In ce tari este valabil cardul european de sanatate

In ce tari este valabil cardul european de sanatate? Ei bine, el iti este necesar atunci cand calatoresti sau studiezi in Uniunea Europeana si vrei sa ai siguranta ca vei primi, in caz de necesitate, ingrijiri medicale gratuite si in tarile comunitare in care te afli. Care sunt cele 30 de tari europene in care poti folosi documentul.

In ce tari este valabil cardul european de sanatate

Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Cardul poate fi folosit si de pe smartphone. Comisia Europeana a lansat o aplicatie pentru telefoanele inteligente ce cuprinde informatii generale despre Cardul european, precum: numerele de telefon de urgenta, tratamentele care sunt acoperite si costurile, modul de a depune o cerere de rambursare si pe cine sa contactati in cazul in care ati pierdut Cardul.

Acest ghid practic privind modul de utilizare a cardului in cele 27 de tari ale UE, in Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia este in prezent disponibil ca aplicatie pentru telefoane inteligente (smartphones) pe trei platforme: iOS, Android si Windows 7 Mobile, informeaza CNAS. Aplicatia este disponibila in 24 de limbi, cu posibilitatea de a trece de la o limba la alta.

In ce tari este valabil cardul european de sanatate

Totusi, cardul nu acopera situatia in care posesorul se deplaseaza intr-un stat membru in scopul clar de a beneficia de tratament medical pentru afectiuni preexistente deplasarii.

Serviciile medicale acordate in statele membre UE, in baza cardului, sunt cele prevazute de legislatia fiecarui stat (in functie de sistemul national de asigurari din statele membre).

Când calatoriti in strainatate, este de preferat sa aveti la dumneavoastra cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS). Acesta reprezinta dovada faptului ca sunteti asigurat in alta tara din UE. In unele tari, cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS) este eliberat simultan cu cardul national de asigurari de sanatate. In altele, trebuie sa solicitati emiterea sa. Aceasta ar trebui sa fie gratuita. Este de preferat sa obtineti cardul de la casa dumneavoastra de asigurari de sanatate inainte de a pleca in strainatate.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.