Lucrezi in strainatate si primesti pensie in Romania. Afla cum se calculeaza pensia internationala

0
1663

In lunile de vara, cozile de la casele de pensii din toata tara sunt tot mai mari, pe zi ce trece. Asta deoarece romanii care lucreaza in strainatate, vin in tara, pentru a-si depune dosarul de pensie. Astfel, daca ati lucrat cel putin un an in alta tara, va invitam sa cititi in continuare, pentru a afla cum se calculeaza pensia internationala si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgeti. Iata cum poti sa lucrezi in strainatate si sa primesti pensie in Romania:

Lucrezi in strainatate si primesti pensie in Romania. Care sunt regulile

Asa cum am spus si la inceput, daca ati lucrat cel putin un an in strainatate, aveti dreptul sa solicitati pensie de la statul respectiv, pentru intreaga perioada lucrata, daca indepliniti toate conditiile de pensionare din tara respectiva, precum si din tara de origine.

Astfel, veniturile pe care le obtineti dintr-o tara straina vor fi platite de statul respectiv si vor fi transferate in Romania, in lei, la cursul BNR din ziua in care s-a facut plata.

Conform legii, persoanele care au lucrat in mai multe tari pot beneficia de drepturi de pensie in fiecare dintre ele. Pentru statele din Uniunea Europeana precum Elvetia, Islanda, Norvegia sau Lichtenstein, stabilirea pensiei pentru perioadele in care ati lucrat intr-una dintre aceste tari tine cont de regulile stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.

Totodata, este important de retinut ca regulile sistemului de stabilire a pensiei din Romania nu sunt identice cu cele din celelalte state. Astfel, va recomandam sa va documentati cu atentie cu privire la conditiile din tara in care ati lucrat deoarece varsta legala de pensionare difera de la un stat la altul.

In Romania, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, potrivit reglementarilor in vigoare. La calculul pensiei insa, casa de pensii trebuie sa aplice principiul cumularii perioadelor de cotizare, ceea ce inseamna ca va lua in calcul toate perioadele in care ati lucrat in alte tari, ca si cum s-ar fi lucrat pe teritoriul Romaniei.

Lucrezi in strainatate si primesti pensie in Romania. Unde se depune cererea si cum se calculeaza pensia

Regulamentul european prevede ca cererea sa fie depusa la casa de pensii din tara in care locuiti sau din ultima tara in care ati lucrat. In Romania, cererea se depune la casa teritoriala de pensii de care apartineti cu domiciliul, insotita de documentele doveditoare.

Dupa ce ati depus documentele necesare, autoritatile romane se vor ocupa de stabilirea pensiei pentru toate perioadele lucrate in celelalte tari. Casa de pensii la care s-a facut cererea pentru pensie internationala trebuie sa se ocupe de toate calculele si sa ceara informatiile necesare cu privire la sistemele de pensii din tarile respective.

In ceea ce priveste metoda de calcul, se cumuleaza perioadele lucrate in strainatate si se stabileste pensia teoretica – pensia pe care ar trebui sa v-o plateasca, daca toate contributiile ar fi fost varsate in fondul de pensii, pe toata durata. Valoarea rezultata se ajusteaza apoi pentru a reflecta durata efectiva a perioadelor de cotizare din tara respectiva (prestatia pro-rata). Apoi, daca indepliniti criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat intr-o anumita tara, indiferent de perioadele in care ati cotizat la fondurile de pensii din alte tari, casa de pensie calculeaza si pensia nationala, cunoscuta drept „prestatie autonoma”.

In final, autoritatea nationala compara prestatia pro-rata si prestatia autonoma si va ofera prestatia care are valoarea mai mare in tara respectiva.

Cum puteti muta pensia din Romania in alta tara

Nu in ultimul rand, daca doriti, la batranete, puteti sa va transferati pensia in orice tara doriti, indiferent daca exista sau nu conventii bilaterale intre Romania si statul respectiv. Pentru a face acest lucru, trebuie sa depuneti o cerere de deschidere a drepturilor de pensie in Romania si sa va deschideti un cont la o banca din strainatate.

Pe langa cele de mai sus, daca doriti sa primiti pensia in alta tara, trebuie sa completati, anual, un document numit „Certificat de viata”, un formular tipizat, care se gaseste la casele de pensii si care are rolul de a dovedi, an de an, ca beneficiarul pensiei este in viata. Apoi, acest document se trimite Casei de Pensii la care v-ati pensionat si care va plateste pensia. Respectivul formular trebuie semnat de pensionarul roman din strainatate in fata unei autoritati din tara respectiva, care poate fi un notar din statul respectiv sau o casa de pensii, de exemplu. La fel, persoanele care primesc o pensie din strainatate si traiesc in Romania, merg la Casa de Pensii de care apartin si semneaza „Certificatul de viata“ in fata reprezentantilor institutiei, pentru a fi trimis la autoritatile din strainatate care platesc acea pensie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.