Viata in Germania. Ce regreta romanii de aici

0
877
viata in germania

Viata in Germania. România este pe locul patru în Europa în ceea ce privește numărul de emigranți, iar Germania este una dintre cele mai populare țări în care românii aleg să plece. Te întrebi de ce? Iată ce spun trei români care trăiesc de ani buni, în marile oraşe din Germania.

Românii care au ales să trăiască în Germania spun că acolo au parte de mai multe facilităţi, mai ales în sistemul de învăţământ. „Nu pot să spun că se învață mai bine, mai mult, ș.a.m.d decât în România. Într-adevăr au mai multe facilități decât noi. Biblioteci mai bune, mai mari, cursuri de orice limbă gratuite pentru toți studenții, cursuri de orice sport poți să-ți imaginezi la prețuri foarte mici însă, am învățat mai multe de la profesorii din România decât de la cei de aici”, spune Ioana, româncă în Berlin.

Viata in Germania

La întrebarea care sunt plusurile și minusurile atunci când trăiești în altă țară, Alex spune:
„Viața aici nu e ușoară și nici grea. Ceea ce ți s-a părut la început cel mai greu lucru peste un an o să-l vezi ca pe cea mai puerilă problemă. Important este să vrei să progresezi. Ocazii ai destule: de la găsirea unei locuințe la găsirea unui job sau a sentimentului că te-ai „integrat” în societate. Am pus integrat între ghilimele pentru că, deși politica statului în ceea ce privește migrația este de a integra imigranții, mi se pare un termen destul de vag care nu poate să rezume doar în termeni de limbă, respect față de lege sau integrarea pe piața muncii apartenența ta la societate„.

Viata in Germania

 

Românii din Germania spun că trebuie să scoată bani grei din buzunar pentru educaţia celor mici. „În 2008 l-am cunoscut pe cel care avea să-mi fie soț – un român emigrat în Germania, de aproape 8 ani. Dintre toate țările din Europa, nu mă vedeam deloc în Germania. Mi se părea rece, liniară și inflexibilă. Și nu-i vorbeam limba. Am ales Munchen, după o perioadă de „probă” de 6 luni, în care am văzut dacă mă pot adapta și dacă îmi pot face viața aici. Începuturile au fost grele. Fiul nostru era mic și nu prea aveam libertate de mișcare. Am făcut un curs intensiv de germană, de 8 ore pe zi, aproape 3 luni de zile. Apoi am găsit pentru Luca o creșă privată și foarte scumpă. Prioritate la înscrierea la creșă au copiii cu părinte singur și copiii din familii defavorizate. Luca nu era nici una, nici alta, așa că am fost nevoiți să-i plătim creșa”, spune Mirela, altă româncă stabilită în Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.