Cum obtii ajutor de somaj in Norvegia

Iata ce procedura trebuie sa urmezi in situatia in care ai ramas fara loc de munca si cum obtii ajutor de somaj in Norvegia.

0
2703

Tarile nordice ofera salarii mult mai mari, comparativ cu restul statetelor europene, iar exceptie de la regula nu face nici ajutorul de somaj. Iata ce procedura trebuie sa urmezi in situatia in care ai ramas fara loc de munca si cum obtii ajutor de somaj in Norvegia.

Cum obtii ajutor de somaj in Norvegia si ce criterii trebuie sa indeplinesti

In Norvegia, beneficiile de somaj sunt numite dagpenger under arbeidsløshet si au scopul de a inlocui partial veniturile de la locul de munca pierdut. Conditiile pentru acordarea somajului sunt aceleasi atat pentru norvegienii rezidenti, cat si pentru strainii care lucreaza temporar in Norvegia, potrivit jurnaldenord.info
Pentru a primi acesta indemnizatie trebuie sa dovedesti ca ai lucrat in Norvegia timp de cel putim 8 saptamani si trebuie sa fi inceput sa lucrati in Norvegia nu mai tarziu de 12 saptamani de la data sosirii in Norvegia.
De asemenea, trebuia sa va cautati in mod activ un alt loc de munca, in perioada acordarii somajului, dar si sa fiti inregistrat cu CV-ul in sistemul NAV.no si sa va raportati situatia odata la 14 zile.

Cum obtii ajutor de somaj in NOrvegia si cum se solicita aceasta indemnizatie

Mai intai, angajatul trebuie sa se inregistreze ca solicitant de loc de munca pe www.nav.no sau sa se prezinte la un birou NAV local. Aici, se completeaza o cerere de ajutor de somaj, la care se ataseaza urmatoarele documente:

  • decizia rezilierii contractului de munca
  • permisul de sedere si de munca în Norvegia
  • contractul de munca
  • CV-ul curent
  • ultimii 3 fluturasi de salariu (norv. lønnslipp, eng. payslip)
  • declaratia fiscală de la un angajator norvegian (norv. Lønns-og trekkoppgave) pentru ultimul an calendaristic.

Cum obtii ajutor de somaj in Norvegia si cati bani poti incasa de pe urma lui

Durata primirii beneficiului de somaj depinde de suma caştigată de o persoană in anul calendaristic precedent sau de valoarea medie a castigurilor sale in ultimii 3 ani calendaristici inainte de depunerea cererii de ajutor:

  • 104 săptămâni, in cazul in care ati castigat mai mult de 168 408 NOK (adica cel putin de 2 ori suma de baza de asigurari sociale, asa-numitul G),
  • 52 saptamani la salarii mai mici decat 168 408 NOK (de 2 ori suma de securitate sociala de bază, si anume rata G), dar mai mult de 84 204 NOK (rata G.),

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.