Negociatorul șef al UE: Brexit-ul ar putea încă să doară pentru Marea Britanie

0
482
FOTO: B_Me/Pixabay.com
FOTO: B_Me/Pixabay.com

Negociatorul șef al UE în problema Brexit-ului, Michel Barnier, a declarat că în cazul în care Uniunea Europeană și Marea Britanie nu reușesc să se înțeleagă în acest an cu privire la viitoare relație economică, ar putea exista rupturi brutale.

„Prima fază este acum terminată şi trebuie să reconstruim totul. La sfârşitul anului (…) dacă nu avem acord, nu va mai exista rutina obişnuită şi statu quo-ul”, a adăugat el. „Trebuie să înfruntăm riscul de a fi pe marginea prăpastiei, în special în ceea ce priveşte comerţul”, a declarat Barnier cu patru zile înainte de ziua oficială a divorţului de UE, în cadrul unei conferinţe de presă de la Dublin, unde a discutat cu prim-ministrul irlandez Leo Varadkar.

Michel Barnier a mai subliniat că cele două părţi dispun de „foarte puţin timp” pentru a reuşi să ajungă la un acord în timpul perioadei de tranziţie, care durează până la sfârşitul lui 2020, aşa cum o doreşte prim-ministrul britanic Boris Johnson.

Boris Johnson ar urma să-și prezinte ambițiile cu privire la perioada post Brexit la începutul lui februarie. Premierul britanic vrea să ajungă cât mai repede la un acord de liber-schimb asemănător cu cel dintre UE și Canada.

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European au semnat pe 24 ianuarie acordul cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Următorul pas este ratificarea acestui act în Parlamentul European, potrivit șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Textul acordului va fi citit în Parlamentul European pe 29 ianuarie, iar diplomații statelor membre ale UE vor aproba în scris raportul, urmând ca Marea Britanie să se retragă din UE pe 31 ianuarie, la miezul nopții.

Separarea oficială este însoțită de o perioadă de tranziție până la sfârșitul lui 2020. Până atunci, în Regatul Unit va continua să se aplice regulile UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.