Amenzi rutiere în Italia. Abaterile pentru care se plătesc mii de euro

0
580
Amenzi rutiere în Italia FOTO: tookapic/Pixabay.com
Amenzi rutiere în Italia FOTO: tookapic/Pixabay.com

Cei interesați amenzi rutiere în Italia trebuie să știe că sunt câva abateri grave pentru care se plătesc mii de euro și s-ar putea solda chiar și cu trimiterea în judecată. De exemplu, un șofer român din Italia riscă o amendă de 3.000 de euro după ce a ajuns cu mașina într-un canal de apă din localitatea Caravaggio din provincia Bergamo.

Mai mult, bărbatul avea și o alcoolemie de patru ori peste limita admisă de legislația rutieră italiană. Mai exact, în momentul în care a fost testat, în după-amiaza zilei de sâmbătă, românul avea o alcoolemie de 2,03 g/l, de peste 4 ori limita legală admisă, care este 0,5 în Italia.

Șoferul român se va supune și sistemului de amenzi rutiere în Italia, dar va fi anchetat și penal și riscă o pedeapsă de la 6 luni la 1 an de închisoare. De asemenea, a rămas și fără permisul de conducere.

Amenzi rutiere în Italia. Până la 6.000 de euro pentru șoferii beți

Potrivit codului rutier italian, șoferii care se urcă beți la volan riscă amenzi cuprinse între 532 și 6.000 de euro, în funcție de nivelul alcoolemiei. Peste limita de 0,8 g/l alcool pur în sânge apare răspunderea penală și șoferul este pasibil cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani, potrivit rotalianul.com.

Dacă în România doar Poliția Rutieră te poate opri și amenda, în Italia, pe lângă Polizia Stradale puteți fi opriți și amendați în trafic de poliția de stat, carabinieri, garda financiară, poliția locală, municipală sau provincială sau poliția penitenciarelor. Excepții sunt doar pe autostrăzi, acolo unde are dreptul să vă oprească doar Polizia Stradale.

De asemenea, foarte important de precizat este că Polizia Stradale se ocupă în special de autostrăzi și marile artere urbane, deci în rest șoferii sunt opriți, dacă încalcă vreo regulă sau e un control, de celelalte autorități din cadrul forțelor de ordine.

Amenzi rutiere în Italia. Când se suspendă un permis

Potrivit codului rutier italian, permisul are 20 de puncte, iar la fiecare încălcare, în funcție de gravitate ei se scade din acest total. De asemenea, în cazul în care șoferul nu a avut nicio abatere timp de doi ani, punctele de penalizare se șterg și se ajunge înapoi la cifra 20.

Șase puncte pot fi șterse în cazul în care șoferul urmează un curs specific la o școală de șoferi. Conducătorii profesioniști beneficiază de 9 puncte în acest caz.

Cele mai des întâlnite amenzi sunt cele pentru depășirea vitezei. Iată o listă cu amenzi rutiere în Italia pentru depășirea vitezei:

  • la 10 km/h peste limita admisă se dă o amendă cuprinsă între 41 și 168 euro;
  • la peste 10 km/h, până în 40 km/h se dă o amendă cuprinsă între 168 și 674 euro;
  • la peste 40 km/h, dar nu mai mult de 60 km/h se dă o amendă cuprinsă între 527 și 2.108 euro plus suspendarea permisului de conducere de la o lună la trei luni;
  • la o depășire de peste 60 km/h a vitezei maxime se dă o amendă cuprinsă între 821 și 3.287 euro și se suspendă permisul de conducere pe o perioadă de la șase luni la un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.