Au fost alegeri și în Spania, țara cu o comunitate puternică de români

0
571
FOTO: Marta Jara/eldiario.es
FOTO: Marta Jara/eldiario.es

Partidul socialiștilor, PSOE, care este acum la guvernare a luat cele mai multe voturi la alegerile generale parlamentare care au avut loc duminică în Spania. Însă este departe de a obține o majoritate, ceea ce înseamnă că Spania va fi în continuare într-un blocaj.

PSO ar urma să ia între 114 și 119 locuri din parlament, în scădere de la 123 pe care le-a câștigat la scrutinul din aprilie. Majoritatea parlamentară se formează cu minim 176 de locuri.

Marele câștigător al acestor alegeri este partidul de extremă dreaptă Vox, care urmează să-și dubleze reprezentarea în Parlament, de la 24 la 56 – 59 de locuri.

Principalul partid din opoziție, Partidul Popular (PP), ar urma să obțină între 85 și 90 de locuri, în creștere față de cele 66 pe care le-a luat în urma alegerilor din aprilie.

De asemenea, formațiunea de stânga Unidos Podemos ar urma să ia între 30 și 34 de locuri, în scădere față de cele 42 pe care le avea, iar Ciudadanos, partid liberal care opune secesiunii Cataloniei, ar obține doar 14 sau 15 locuri, în scădere drastică față de cele 57 de locuri pe care le-a primit în primăvară.

Spania se află într-un blocaj parlamentar de mai mulți ani, după ce nicio formațiune nu a reușit să obține majoritatea nici măcar printr-o alianță. Este pentru a patra oară în patru ani când sunt chemați spaniolii la urne.

Potrivit Ambasadei României la Madrid, românii reprezintă în acest moment cea mai mare comunitate de străini din Spania. Potrivit datelor disponibile de la autoritățile spaniole, numărul rezidenți în Spania este de puțin peste 1 milion de persoane.

„Este o comunitate activă, puternică, bine integrată în mediul spaniol, care joacă un rol  deosebit de important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi reprezintă un important contributor la dezvoltarea economiei spaniole, dar şi a celei româneşti”, se arată pe site-ul Ambasadei.

În prezent sunt active aproape 100 de asociații de români în Spania, ale căror obiective declarate le constituie facilitarea integrării românilor în societatea spaniolă și păstrarea identității lingvistice și culturale românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.