Brexit. Ce se va întâmpla cu românii care nu-și legalizează statul până la data limită

0
473
FOTO: daniel_diaz_bardillo/Pixabay.com
FOTO: daniel_diaz_bardillo/Pixabay.com

Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a declarat că cetățenii europeni care nu au cerut obținerea statutului de rezident în Marea Britanie nu vor fi automat expulzați.

Verhofstadt a precizat că a primit aceste asigurări în timpul unei întâlniri pe care a avut-o cu o delegație a guvernului de la Londra. La aceste discuții a participat și ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay.

Astfel, cetățenii europeni care nu au cerut rezidență în Regatul Unit până la data limită, iunie 2021, vor beneficia de o perioadă de grație în care să-și reglementeze statutul.

Într-o intervenție la BBC, Verhofstadt a spus că europenii care obţin în Marea Britanie statutul de rezident permanent doresc să primească şi un document fizic prin care să poată dovedi că pot rămâne în această ţară, lucru pe care l-a transmis delegaţiei britanice.

Însă, de partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson a spus că schema de înregistrare le oferă posesorilor un statut digital sigur care le atestă drepturile și face legătura cu pașaportul sau cartea lor de identitate.

Potrivit regulilor stabilite de guvernul britanic, cetăţenii europeni care dovedesc că au avut reşedinţa cel puţin cinci ani în această ţară primesc statutul de rezident permanent (settled status), ceilalţi putând obţine statutul de rezident temporar (pre-settled status), care poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.

Peste 400.000 de cetățeni români au solicitat drept de rezidență în Regatul Unit până la data de 30 noiembrie 2019.

Potrivit Ambasadei României la Londra există două tipuri de statut pentru cetățenii europeni:

1. Statutul de settled (Settled Status). Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status). Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care nu va fi acordat automat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.