Povestea românului care a ajuns primar în Germania: „Voi rămâne întotdeauna și român”

0
635
FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Octavian Ursu este un muzician care s-a născut în București. În primăvara anului 1990 a plecat în Germania în căutarea unui job de trompetist la Filarmonica din Görlitz. Nu-și propusese să rămână toată viața în Germania, însă planurile s-au schimbat cu timpul.

În 2009, Ursu a intrat în politică, în CDU, formațiunea Angelei Merkel, iar un an mai târziu a preluat conducerea circumscripției municipale din Görlitz. În 2014 a fost ales în legislativul federal Saxonia. La jumătate lunii iunie din acest an, Octavian Ursu a câștigat alegerile pentru primărie după ce a obținut 55,1% din voturi.

„Eu m-am implicat foarte mult în societate, în viața de zi cu zi de acolo, există multe asociații care se implică în societate și am fost foarte prezent și activ. Și la un moment dat am fost întrebat de Uniunea Creștin Democrată dacă aș candida pentru ei pentru consiliul municipal, asta a fost acum 10 ani.

Și am zis că oricum sunt angajat în diferite domenii, de ce nu. Și asta a fost ceva nou, că n-a mai fost înaintea mea nimeni ca emigrant. Am obținut un scor foarte bun și ăsta a fost începutul carierei mele politice.

Apoi am primit conducerea partidului la nivel local, apoi la nivel regional, județean și peste câțiva ani am fost ales în parlamentul saxon”, a povestit Octavian Ursu într-un interviu pentru Hotnews.ro.

Octavian Ursu consideră România și Germania patriile sale. „Sigur că mă consider și român. Voi rămâne întotdeauna și român. Dar mă consider și cetățean german. De fapt sunt un cetățean german cu un anumit trecut. Am avut discuții de genul acesta. Unii întreabă ”care este de fapt patria ta?”, iar eu răspund că ambele sunt patriile mele.

Pentru că în România și în București m-am născut. Am trăit toată copilăria și tinerețea aici. În decembrie 1989 am fost aici pe stradă. De aceea, mă voi considera întotdeauna și român. Și sigur că sunt și cetățean german și țin și la țara în care trăiesc acum”, spune Octavian Ursu.

Orașul al căruia este primar Octavian Ursu se află în estul landului Saxonia, situat pe malul de vest al râului Neisse, la frontiera cu Polonia. Are aproximativ 70.000 de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.