Cat costa chiriile in Italia. Firenze, cel mai scump oras

0
1168
cat costa chiriile in italia

Cat costa chiriile in Italia. Sute de mii de oameni din toate colturile lumii viseaza sa se mute intr-unul din orasele edenice ale Italiei. Fie ca vorbim de Roma, Milano, Venetia sau altele mai putin populare precum Bari sau Genova, orice destinatie italiana reprezinta pentru foarte multi europeni si nu numai, viitoarea “casa” pe care si-o doresc.

Totusi, costurile de trai in Italia nu sunt atat de mici, iar in comparatie cu salariile nu putem spune ca ai putea sa ajungi sa economisesti o avere daca vrei sa duci o viata relaxata in Italia.
Salariile din Italia sunt de aproximativ 3 ori mai mari decat cele din Romania, dar si preturile sunt pe masura. Daca in Romania pretul pentru chiria unei garsoniere in centrul Bucurestiului incepe de la 250-300 de euro pe luna, in Italia chiria pentru o garsoniera in centrul Romei este in medie de 1000 de euro (conform Numbeo.com).

Cat costa chiriile in Italia

Un apartament de 2 camere in Bologna costa 3,269 lei. Un apartament de 2 camere la Milano costa un pic mai mult si anume 3,500 ron.
O garsoniera in Napoli, de 45 metri patrati, costa aproape 4000 ron. Un apartament de 2 camere in Milano costa 5.900 ron. La Roma preturile sunt ceva mai mari. Daca ai nevoie de un apartament de 4 camere trebuie sa stii ca vei scoate din buzunar 8,173 ron.

Cat costa chiriile in Italia

O garsoniera in Roma te costa 1,284 ron. Un apartament de 4 camere in Firenze ajunge si la 6,500 ron, iar un apartament de 3 camere in Roma costa 4,200 ron.
Un apartament de 2 camere la Roma, nu departe de centrul orasului, dar mobilat clasic, te va costa 4,600 ron.

Cat costa chiriile in Italia

Despre contractul de închiriere a unei locuinţe în Italia

În Italia, legea nr.431/1998 prevede patru tipuri de contracte de închiriere de locuinţe. Cel mai des întâlnit este contractul liber care are o perioadă de cel puțin 4 ani.

Contractul liber

Acest tip de contract este cel mai des folosit și are o durată de cel puţin 4 ani cu posibilitatea de reînnoire pentru aceeaşi perioadă ( 4 + 4 ani). Nu sunt admise perioade mai scurte, chiar dacă părţile ar fi de acord, în acest caz contractul fiind nul. Este permisă în schimb încheierea contractului pe o durată mai mare de 4 ani.

La expirarea primilor 4 ani proprietarul poate refuza reinnoirea contractului doar pentru anumite motive și este obligat să îi aducă la cunoștință chiriaşului intenţia sa cu cel puţin 6 luni înainte prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Astfel, proprietarul poate refuza reînnoirea contractului după primii 4 ani în următoarele situații:

Cat costa chiriile in Italia

– când imobilul închiriat este necesar pentru a satisface exigenţele locative sau profesionale ale proprietarului, ale familiei sale sau ale rudelor sale până la al doilea grad;

– când chiriaşul are la dispoziţie un alt imobil liber şi corespunzător pe raza aceluiaşi oraş;

– când apartamentul este situat într-un imobil care are nevoie de lucrări de restructurare integrală;

Cat costa chiriile in Italia

– când chiriaşul nu mai ocupă apartamentul închiriat în mod continuu fără un motiv întemeiat sau când proprietarul intenţionează să vândă apartamentul şi nu este proprietarul altor imobile decât eventual cel destinat propriei locuinţe.

Cu excepţia acestor cazuri, contractul de închiriere durează 8 ani, (4 + 4), la sfârşitul cărora se poate întâlni una din următoarele situaţii:

este posibilă reînnoirea contractului cu modificarea condiţiilor şi clauzelor iniţiale;
se poate renunța la reînnoirea contractului, raportul dintre cele două părți luând sfârșit.
Oricare decizie s-ar lua, trebuie comunicată prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire trimisă cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea termenului.

Cat costa chiriile in Italia

Partea solicitată va răspunde în termen de 60 de zile de la data primirii scrisorii. În absenţa unui răspuns sau a unui acord, contractul se va considera încheiat la data expirării acestuia.

De asemenea, poate avea loc reînnoirea tacită a contractului dacă niciuna dintre părţi nu a comunicat celeilalte intenţia de a modifica clauzelor iniţiale sau intenţia de a încheia raportul juridic de închiriere.

Cat costa chiriile in Italia

Chiriaşul are dreptul, pentru motive întemeiate, de a cere oricând rezilierea anticipată a contractului.

Necesitatea încetării contractului de închiriere trebuie comunicată proprietarului cu cel puţin 6 luni înainte, ceea ce înseamnă că oricum chiriaşul va trebui să plătescă cele 6 luni de chirie deoarece legea nu prevede rezilierea cu efecte imediate.

Contractul trebuie încheiat în formă scrisă şi trebuie să conţină informaţii precise cu scopul de a evita ulterioare litigii între proprietar și chiriaș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.