Placinta nemteasca cu prune. O prajitura ca o poezie de toamna, simpla si gustoasa, ce poarta in ea parfumul fructelor coapte. Delicatesa de origine austro-germana, nascuta in aceleasi bucatarii ca strudelul, prajitura cu prune (Pflaumen Kuchen, in germana) aminteste de un cozonac subtire, coplesit de prunele aromate cu scortisoara.
Placinta nemteasca cu prune
Pentru 12 portii, cu timp de preparare de 140 minute ai nevoie de:
Ingrediente:
- 2 kilograme de prune
500 grame de faina
25 grame drojdie proaspata (sau 7 grame uscata)
100 grame de zahar
150 grame unt
250 ml lapte caldut
1 ou
1 plic de zahar vanilat
1 varf de cutit de sare
coaja de la o lamaie
3 linguri pesmet
plus
4 linguri zahar brun
1 lingura rasa de scortisoara macinata
Preparare:
Placinta nemteasca cu prune
Nota: Acest aluat se realizeaza simplu in masina de paine. Daca nu aveti una, puteti sa framantati ingredientele pentru aluat pana obtineti o coca moale (15-20 minute) pe care o lasati la dospit, la cald, timp de 1 ora.
- 1. Puneti in vasul masinii de paine laptele caldut, untul taiat cubulete, coaja de lamaie, zaharul vanilat, oul, 100 grame de zahar, faina si drojdia.
2. Setati programul pentru aluat si lasati aparatul sa mearga.
3. Pana dospeste aluatul pregatiti tava cuptorului si tapetati-o cu hartie de copt (de pergament/cerata).
4. Spalati prunele si indepartati-le codita.
5. Folositi un cutit mic dar bine ascutit pentru a sectiona pe jumatate prunele pe lungime
6. Indepartati samburii prunelor si faceti o crestatura usoara, pe lungime, pe fiecare jumatate de pruna. Acesta incizie va preveni curbarea fructelor pe blat.
7. Incingeti cuptorul la 180 de grade (temperatura medie).
8. Dupa ce coca a dospit, scoateti-o din masina de paine si intindeti-o cu mana pe masa tapetata cu faina. Atentie: Nu folositi sucitorul/merdenea pentru ca va inhiba cresterea.
9. Mutati coca in tava si intindeti-o cu mana pe toata suprafata tavii.
10. Intepati coca, pe toata suprafata, cu o furculita, pentru a preveni cresterea dezordonata.
11. Presarati pesmet peste tot aluatul. in acest fel zeama fructelor nu va influenta coacerea.
12. Puneti prunele in tava, una langa alta, cu coaja in jos, pana cand toata coca este acoperita
13. Introduceti tava la cuptor pentru 20-25 de minute.
14. Amestecati zaharul cu scortisoara.
15. Dupa ce s-a copt, scoateti tava din cuptor si pudrati prajitura imediat cu zahar amestecat cu scortisoara.
16. Lasati prajitura sa se racoreasca putin si taiati-o.
PS: Prajitura cu prune se serveste calda sau rece, pudrata cu zahar pudra. Optional, se poate servi cu o lingura de smantana dulce batuta. Pofta buna!
Pentru gospodinele care stiu germana aici gasesc reteta originala, cu produse locale.