Sistemul de invatamant din Franta – Asemanari si deosebiri fata de cel din Romania

0
3949

Sistemul de invatamant din Franta este unul care seamana in multe privinte cu cel din Romania, insa exista si deosebiri clare. Putem spune ca e de calitate superioara celui de la noi, ca statul are grija sa aloce mai multi bani pentru acest departament, insa si ei se confrunta cu o rata scazuta la bacalaureat la fel ca la noi.

La fel ca in multe alte domenii, Romania a incercat sa copieze si sa se inspire din sistemele de functionare ale statului Francez inca de acum multe zeci de ani. Aceasta asemanare se vede si in sistemul de invatamant.

Exista si in Franta atat scoli de stat cat si private la care se pot inscrie copiii si va vom prezenta fiecare treapta de educatie in parte.

Sistemul de invatamant din Franta – asemanari cu Romania

La fel ca la noi, scolarizarea in Franta este gratuita dar obligatorie pentru varstele de 6-16 ani. Si in Romania e obligatorie scolarizarea de la 6 ani in clasa 0 si pana in clasa a 10-a, desi se doreste schimbarea acestei obligativitati.

Dupa absolvirea celor 12 clare, in Franta urmeaza examenul de Bacalaureat dupa care elevul poate opta pentru cursurile unei facultati.

Exista si scoli private in Franta, iar ele se impart in doua categorii: cu contract Sous si contract Hors. Cele cu contract Hors au un nivel de invatamant mai ridicat si nu se subordoneaza Ministerului Educatiei. In general, cheltuielile unui an scolar variaza la invatamantul privat intre 1500 si 4000 de euro.

Sistemul de invatamant din Franta – Calendarul cursurilor si vacantelor

Exista 158 de zile scolare pe an si 26 de ore de studiu la scoala pe saptamana. In ultimii 2 ani de studiu se ajunge la 40 de ore pe saptamana din cauza orelor suplimentare introduse special pentru pregatirea elevilor de examenul de bacalaureat. Elevii merg la scoala de luni pana vineri insa multe scoli au program si sambata pentru jumatate de zi.

La fel ca si in Anglia si Franta incepe scoala pe 2 septembrie, chiar la inceputul lunii, spre deosebire de Romania care mai acord 2 saptamani de vacanta.

Orele de studiu par ceva mai stufoase ca in Romania, sunt impartite in 3 ore de curs dimineata, 3 ore dupa amiaza si elevii au 2 ore de pauza la pranz cand pot merge la cantina scolii sau pot sa plece acasa.

Vacantele sunt in lunile octombrie-noiembrie, decembrie, februarie-martie si aprilie-mai. In aceste 4 perioade sunt cate 2 saptamani de vacanta + vacanta de vara

Organizarea si numerotarea claselor in Franta

Invatamantul primar include doi ani facultativi de gradinita (école maternelle) si cinci ani de scoala generala. Echivalenta la scoala este urmatoarea :

clasa I : CP, cours préparatoire

clasa a IIa : CE1, cours élémentaire 1

clasa a IIIa : CE2, cours élémentaire 2

clasa a IVa : CM1, cours moyen 1

clasa a Va :CM2, cours moyen 2.

Invatamantul secundar include patru ani de gimnaziu (collège) si trei ani de liceu (lycée). Echivalenta este urmatoarea:

Collège

clasa a VIa : sixième, 6e

clasa a VIIa : cinquième, 5e

clasa a VIIIa : quatrième, 4e

clasa a IXa : troisième, 3e.

 

Lycée

clasa a Xa : seconde, 2nde

clasa a XIa : première, 1ère

clasa a XIIa : terminale.

Un alt lucru interesant si notabil este ca in Franta se acorda note de la 0 la 20. Incepand cu nota 16 profesorii spun mentiunea maxima tres bien, adica foarte bine, asemeni calificativelor din ROmania. Nota minima de trecere este 10.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.