Referendum in Catalonia. Peste 890 de raniti, in urma atacurilor violente din strada

Referendum in Catalonia. Peste 890 de raniti, in urma atacurilor violente din strada dintre votani si politia spaniola.

0
950

Referendum in Catalonia. Peste 890 de raniti, in urma atacurilor violente din strada dintre votanti si politia spaniola.
Conflictul a izbucnit duminica, 1 octombrie, atunci cand aproape 5 milioane si jumatate de catalani au fost chemati la vot. Acestia urmau sa voteze intr-un referendum care solicita independenta fata de Spania. Referendumul a fost organizat de autoritatile regiunii, in timp ce Guvernul de la Madrid considera initiativa ca fiind neconstitutionala.

Referendum in Catalonia. Peste 890 de raniti, in urma atacurilor violente din strada

Conflictul a inceput dupa ce suporterii independentei Cataloniei au inceput sa ocupe sectiile de votare inca de vineri seara. De partea cealalta, Politia spaniola a primit ordin de inchide toate sectiile de votare din Catalonia.
Curtea Constitutionala din Spania a declarat ca este ilegala organizarea unui referendum pentru independenta Cataloniei, a relatat mediafax.ro
Conflictul dintre votanti si Politia spaniola a dus la mai multe imbranceli, iar apoi, atacuri sangeroase.

Referendum in Catalonia. Peste 890 de raniti, in urma atacurilor violente din strada

Potrivit relatarilor jurnalistilor de la fata locului, in Barcelona s-au auzit mai multe focuri de arma, Politia folosind gloante de cauciuc pentru a-i determina pe alegatori sa nu participe la vot. Cel putin 38 de oameni au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce au fost raniti de autoritati. Cateva ore mai tarziu, bilantul ranitilor a urcat la 337 de persoane.
Vicepremierul spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a precizat ca Politia ”a actionat cu profesionalism si intr-un mod echilibrat”.
Pana la sfarsitul zilei, peste 300 de sectii de votare au ajuns inchise.

„Vreau sa afirm, in fata intregii Spaniei, ca marea majoritate a populatiei din Catalonia nu a vrut sa participe ca acest scenariu al secesionistilor. Marea majoritate a catalanilor au demonstrat ca sunt oameni care respecta legea si au reusit să reziste atacului celor care au dat dovada de cele mai grave practici populiste. Toti spaniolii apreciaza asta”, a spus premierul Mariano Rajoy, intr-o declaratie publica.

Referendum in Catalonia. Peste 890 de raniti, in urma atacurilor violente din strada

SPAIN OUT. During the ‘1-O Catalan independence referendum’ spanish National Police and Civil guards prevent people from entering to the polling centers to vote. Barcelona, Spain, on October 01, 2017. Photo by Almagro/ABACAPRESS.COM | 609423_002 Barcelona Espagne Spain

La doua zile de la referundum, bilantul victimelor a urcat la 890, iar atacurile violente din Spania ar putea schimba viitorul apropiat al tarii.
Potrivit stirileprotv.ro, referendul din Catalonia ar putea aduce patru posibile scenarii, dintre care: proclamarea independentei Cataloniei, suspendarea autonomiei catalane, motiune de cenzura impotriva lui Mariano Rajoy sau deschiderea unor negocieri.

”Potrivit Constitutiei Spaniei, votul din Catalonia a fost ilegal. Pentru Comisia Europeana, este vorba de o problema interna a Spaniei. Dincolo de aspectele pur legale ale chestiunii, indemnăm toate partile sa treaca de la confruntare la dialog. Violenta nu poate fi un instrument in politica.”, a fost reactia venita din partea purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.