Ce faci in cazul unui accident de munca in Spania

0
1109
ce faci in cazul unui accident de munca in spania

Iata ce faci in cazul unui accident de munca in Spania. Care este procedura si de ce anume beneficiezi daca ai fost ranit in strainatate.

Orice intreprindere sau societate comerciala ce foloseste angajati este obligata sa se asigure impotriva riscului producerii de accidente de munca si boli profesionale pentru fiecare angajat.

Aceste riscuri sunt asigurate la Institutul National de Securitate Socială (INSS) sau prin intermediul Societatilor de Asigurari (Mutua), gasesti aici mai multe informatii despre acest tip de asigurare.

In cazul producerii unui accident de munca sau boala profesionala se acorda următoarele prestaţii:

  • – asistenta medicala gratuita in perioada de spitalizare si recuperare
  • – medicamente gratuite administrate si compensate in perioada de recuperare
  • – indemnizatie pe perioada de incapacitate temporara
  • – indemnizatie pentru incapacitate totala permanenta pentru exercitarea profesiei de baza
  • – indemnizatie pentru incapacitate totala
  • – indemnizatie in bani, pentru vatamari corporale – se acorda numai o singura data
  • – indemnizatie de deces

Inscrierea in sistemul de securitate sociala a angajaţilor constituie obligatia angajatorului, dar, in situatia in care acesta nu o respecta, angajatul trebuie si poate solicita personal.

Ce faci in cazul unui accident de munca in Spania

Dacă lucratorul nu este inscris in sistemul de securitate sociala la data producerii evenimentului (nu are contract de munca inregistrat) si sufera un accident de munca, pentru a beneficia de drepturile care i s-ar cuveni trebuie sa denunte angajatorul si sa dovedeasca relatia de munca avuta cu acesta. Daca se face denuntul si se dovedeste, are aceleasi drepturi ca si un lucrator asigurat.

Contributia pentru asigurarea riscului se plateste de catre angajator, separat de celelalte contributii de securitate sociala.

In cazul in care un accident de munca s-a soldat cu decesul pe teritoriul Spaniei, atunci familia poate obtine o pensie stabilita in functie de salariul lucratorului decedat, o indemnizatie cu o valoare egala cu 6 salarii (pentru sot decedat), 9 sau 12 salarii (pentru parinte/parinti decedati) si un ajutor de inmormantare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.