Cum obtii ajutor de somaj in Italia

Cum obtii ajutor de somaj in Italia. Indemnizatia de somaj este unul din drepturile romanilor aflati la munca in Italia.

0
1335

Indemnizatia de somaj este unul din drepturile romanilor aflati la munca in Italia. Iata cum obtii ajutor de somaj in Italia.
Ajutorul de somaj in Italia este denumit NASpl (nuova assicurazione sociale per l’impegno) si vine in sprijinul acelora care si-au pierdut locul de munca din motive neimputabile lor, informeaza avocat.net.

Cum obtii ajutor de somaj in Italia si cui se adreseaza acest drept

Ajutorul de somaj in Italia se adreseaza persoanelor angajate si care si-au pierdut locul de munca. Aceasta categorie se adreseaza si ucenicilor, cei ce activeaza in domeniul artistic sua angajati pe perioada determinata ai administratiei publice.
Ajutorul de somaj nu poate fi obtinut de lucratorii agricoli temporari sau permanenti, lucratorilor din afara spatiului UE si care se afla in Italia in locuri de munca sezoniere sau angajatilor pe perioada nedeterminata ai administratiei publice.

Cum obtii ajutor de somaj in Italia si cum se aplici pentru indemnizatie

In momentul in care se depune solicitarea indemnizatiei de somaj, fiecare persoana trebuie sa declare disponibilitatea imediata pe piata muncii. Acest lucru este apoi transmis de catre INPS (Istituto Nazionale Previdenza Sociale) catre Sgentia Ntionala pentru Politici Active de Munca.
O persoana fara loc de munca ce solicita indemnizatie de somaj trebuie să contacteze centrul regional de muncă (Lista centrelor) in maximum 15 zile de la depunerea cererii.
Solicitarea trebuie depusă in limita a 60 de zile de la incetarea relatiilor de munca (in caz de voala sau accident de munca, termenul se prelungeste), data pronuntarii unei decizii definitive in privinta unui conflict la locul de munca, sfarsitul perioadei in care s-a primit indemnizatia de maternitate.

Cum obtii ajutor de somaj in Italia si care este valoarea indemnizatiei

Indemnizatia lunară de somaj nu poate depasi valoarea maxima lunară de 1.300 EUR (valoare stabilita de ISTAT pentru anul 2015).
Valoarea indemnizatiei lunare se va reduce cu 3% incepand din prima zi a celei de-a patra luni de somaj (ziua 91).

Pierderea dreptului la indemnizatie are loc in urmatoarele situatii:

  • nu mai are statutul de somer
  • atunci cînd se angajează și nu informează INPS cu privire la
  • atunci când nu comunica, in decurs de o luna, veniturile obtinute din contracte part-time;
  • atunci când nu comunica, in decurs de o luna, faptul ca este implicat intr-o activitate independenta ce ii aduce venituri;
  • atunci când este în situația de a solicita indemnizație de invaliditate (doar dacă nu optează pentru indemnizația Naspi);
  • atunci cand refuză inițiativele de activare profesionala si participarea la cursurile de recalificare oferite de autoritatile competente (art. 7 al Decretului 22/2015).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.