Un român care se află în Wuhan cere să fie repatriat în România

0
467
FOTO: FotoshopTofs/Pixabay.com
FOTO: FotoshopTofs/Pixabay.com

Ambasada României la Beijing anunță că un român care se află în Wuhan, epicentrul infecțiilor cu noul coronavirus, a cerut să fie repatriat în țară. De asemenea, diplomații români mai transmit că sunt în contact permanent și cu alți doi cetățeni români care se află în provincia Hubei.

Potrivit Comisiei Europene, aproape 600 de cetățeni ai statelor membre au cerut să fie repatriați din China după izbucnirea crizei noului coronavirus. Comisia Europeană a transmis că „în timp ce epidemia cu noul coronavirus se intensifică, Mecanismul de Protecție Civilă al UE a fost activat în urma unei cereri de asistență din partea Franței, pentru a oferi asistență consulară cetățenilor UE din Wuhan”.

Două avioane vor decola din Wuhan cu cel puțin 250 de francezi și peste 100 de cetățeni ai altor state.

În baza acestui mecanism au fost trimise la Wuhan două avioane pentru operaţiunea de evacuare, dar numai persoanele „sănătoase ori asimptomatice vor fi autorizate să călătorească”, mai precizează executivul UE.

Comisia Europeană mai transmite că orice cetățean european din regiunea Wuhan poate solicita repatrierea.

„Uniunea Europeană nu își uită cetățenii, oriunde s-ar afla aceștia. Două aeronave vor fi mobilizate prin intermediul Mecanismului UE pentru Protecție Civilă pentru repatrierea cetățenilor europeni din zona Wuhan.

Centrul european de coordonare pentru intervențiile de urgență (ERCC) lucrează fără oprire și colaborează cu statele membre și cu Ambasada Chinei la Bruxelles. De asemenea, putem oferi ajutor suplimentar dacă va fi nevoie”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Comisiarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că situația este atent monitorizată de instituțiile europene competente.

„Suntem pregătiți să sprijinim statele membre și să ne asigurăm că Uniunea Europeană va răspunde în mod coordonat acestei situații, atât în afara, cât și în interiorul UE. Vom continua să monitorizăm cu atenție situația, împreună cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor”, a declarat comisarul european Kyriakides.

FOTO: FotoshopTofs/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.