Cum obtii cetatenia spaniola

Daca te afli in Spania de mai multi ani si doresti sa devii rezident al tarii, iata cum obtii cetatenia spaniola.

2
8034

Daca te afli in Spania de mai multi ani si doresti sa devii rezident al tarii, iata cum obtii cetatenia spaniola.
Incepand cu octombrie 2016, cererea pentru obtinerea cetateniei spaniole poate fi depusa online, utilizand platforma Ministerului de Justitie.
Important de stiut este ca odata ce veti aplica pentru cetatenia spaniola, va trebui sa renuntati la cea romaneasca, daca veti fi acceptat sa deveniti cetatean spaniol cu acte in regula.

Cum obtii cetatenia spaniola. Ce conditii trebuie sa indeplinesti

Pentru a obtine cetatenia spaniola prin rezidenta, trebuie sa dovedesti ai ai petrecut, in mod legal si neintrerupt, 10 ani in Spania. De asemenea, solicitantul trebuie sa aiba cazierul curat si sa fie bine integrat in societate (gazetadespania.es)
Exista si cateva exceptii:
Cetatenia poate fi obtinuta chiar si dupa un an de sedere in Spania, daca solicitantul s-a nascut in Spania, este casatorit de cel putin un an cu o persoana spaniola, persoanele care au fost sub tutela sau custodia unui cetatean sau a unei institutii din Spania, vaduve sau vaduvi de cetateni spanioli care nu erau divortati in momentul mortii partenerului. De asemenea, persoanele nascute in afara Spaniei, dar care au parinti sau bunici de origine spaniola, pot solicita cetatenia dupa un singur an de sedere in Spania.

Cum obtii cetatenia spaniola. Acte necesare

 • Cerere Tip
 • Taxa administrativa (100€)
 • Certificat de cetatean comunitar(NIE)
 • Pasaport
 • Foaie de luare in evidenta populatiei (empadronamiento)
 • Certificat de nastere cu apostila de la Haga, insotit de traducerea oficiala in limba spaniola (jurada)
 • Cazier de antecedente penale din Romania cu apostila de la Haga, insotit de traducerea oficiala in limba spaniola (jurada)
 • Documente care atestă veniturile solicitantului
 • Diploma DELE (124€), care atesta cunoștintele de limbă spaniola si diploma CCSE(85€) pentru conostinte constitutionale, ambele eliberate de Institutul Cervantes
 • Certificate de nastere ale copiilor minori cu apostila de la Haga si/sau casatorie, insotite de traducerea oficiala in limba spaniola (daca este cazul)
 • Alte documente care atesta integrarea solicitantului: diplome, cursuri absolvite, permis de conducere spaniol, diplome, cursuri absolvite, etc (daca este cazul)

Cum obtii cetatenia spaniola. Acte adiacente

 • autorizaţie judecatoreasca pentru dreptul de reprezentare a unui minor sau a unei persoane cu deficiente psihice
 • certificatele de nastere ale copiilor minori
 • certificatul de nastere al sotului si certificatul de casatorie, in cazul solicitarii nationalitatii spaniole pentru casatorie cu un spaniol
 • certificatul care atesta ca sotii locuiesc impreuna, dacă strainul este casatorit cu un cetatean spaniol
 • certificat de casatorie, de nastere al sotului si de deces, in cazul solicitarii cetateniei pentru deces

Departamentul pentru Cetatenie din cadrul Ministerului de Justitie va decide cu privire la acordarea cetaţeniei spaniole. Persoanele care primesc un răspuns pozitiv, daca au varsta mai mare de 14 ani, trebuie sa depuna, apoi, un juramannt de fidelitate fata de rege si de respectare a Constitutiei spaniole si a legilor Spaniei.
De asemenea, va declara ca renunţa la cetatenia pe care o are in acel moment pentru a primi cetatenia spaniola.

2 COMENTARII

 1. Buna ziua as dori sa va spun eu sant casatorit cu un spaniol de 8 ani si fata mea locuieste cu mine as vrea sa ii fac buletin spaniol si eu si ea sa cerem cetatenie spaniola cat tip dureaza si unde trebue sa mergem multumesc

 2. Buna ziua,intrebarea mea este:persoanele care au absolvit toate etapele scolarizarii (primaria,eso,bachiller,universidad)in Spania,detinanand bineinteles documentele de rigoare,sunt obligati sa obtina diploma DELE si CCSE ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.