Cum se îmbogățesc șmecherii pe spatele românilor din Diaspora

0
539
FOTO: B_Me/Pixabay.com
FOTO: B_Me/Pixabay.com

O rețea de români poate câștiga, în Italia, până la câteva sute de mii de euro pe spatele conaționalilor care au nevoie de acte de identitate. Întreaga „afacere” pare nevinovată.

Începând cu 2015, toate serviciile consulare se fac doar pe bază de programare online. Ministerul Afacerilor Externe a creat un sistem informatizat care le permite românilor din străinătate să se programeze pentru a evita birocrația și statul la rând. Însă transparența este doar în teorie.

Însă, de multe ori, cei care vor să facă o programare sunt puși pe listă peste patru, cinci luni. Atunci intervin „salvatorii situației”, intermediarii care fentează sistemul online.

Programarea este gratuită, însă intermediarii blochează programările folosind nume fictive pentru a le vinde ulterior.

„Această acțiune aduce grave prejudicii: pentru că așa cum v-am spus, colegii mei care și așa sunt foarte puțini, nu fac față serviciilor. Nu pot să lucreze așteptând oameni care figurează ca programați și care nu vin, iar pe de altă parte, aceste programări blocate întârzie programările viitoare.

Asta înseamnă că oameni care s-ar putea programa peste două săptămâni sau o lună, ajung să se programeze abia peste patru luni. Din acest motiv activitatea consulatului este mult îngreunată și nu am reușit să găsim soluții să rezolvăm această problemă chiar dacă am declarat persoana respectivă și altele, la Poliție sau la Garda Financiară. Până în acest moment nu avem niciun răspuns.

Din punct de vedere al serviciilor consulare nu au riscuri dacă îndeplinesc condițiile și au actele necesare. Noi avem mesaje prin care îi atenționăm să nu apeleze la astfel de persoane, atât pe site-ul consulatului cât și în sala de așteptare. Mulți însă sunt grăbiți și doresc să își rezolve problemele rapid și plătesc câte 65.100 de euro programare acestor indivizi care se găsesc în fața consulatului”, a explicat consulul general al României la Milano, Adrian Georgescu.

Potrivit jurnaliștilor de la Digi24, într-o zi bună, rețeaua face în jur de 2.000 de euro. Asta poate însemna aproximativ 40.000 euro pe lună și dacă ar fi să calculăm la nivelul celor 7 consulate, suma totală pare incredibilă: 280.000 pe lună, adică 3.360.000 euro pe an, în Italia, spune jurnalistul corespondentul Digi24 Sergiu Balaban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.