Mesaj emoționant pentru Diaspora proiectat în Reșița

0
527
Foto: Adriana Baghiu via Facebook/Esti din Resita daca
Foto: Adriana Baghiu via Facebook/Esti din Resita daca

Un mesaj emoționant a fost proiectat pe o construcție urbană din Reșița. Pe funicularul de deasupra orașului a apărut un mesaj dedicat românilor din străinătate: „Ne este dor de voi!”.

Proiecția este asumată de primăria orașului Reșița. Primarul spune că și-a propus să-i aducă înapoi acasă pe cei plecați la muncă în străinătate, în căutarea unui trai mai bun. Tot în Reșița este organizat evenimentul „Zilele Diasporei”, care în 2019 a ajuns la a patra ediție.

Reșița merită să fie un oraș complet, un oraș în care oamenii să revină cu plăcere, dincolo de orice eventuală nemulțumire. La urma urmei, niciunde nu e mai bine decât acasă. Și când doare cel mai tare dorul, dacă nu de sărbători?”, este mesajul primarului Ioan Popa.

Ioan Popa spune că s-a inspirat dintr-un schimb de mesaje proiectate în Cluj și în Londra. A ales funicularul pentru că traversează centrul orașului, de pe două coline și vrea să-l modernizeze și să-l pună în valoare turistică.

După 1990, orașul Reșița a pierdut aproape 40% din populație. De altfel, atragerea înapoi acasă a celor plecați în străinătate este unul dintre scopurile primarului din Reșița. Primarul spune că aproximativ 12.000 de oameni din oraș sunt plecați în străinătate.

Din 2016, de când e primar, Ioan Popa a depus proiecte pentru fonduri europene care totalizează de 5 ori bugetul anual al municipiului. Primarul Popa nu este un anonim nici în afaceri. El este fondatorul companiei Pangram, producătorul pastelor Monte Banato.

La începutul lunii noiembrie, în zona Canary Wharf din Londra, a fost pusă în funcțiune instalația luminoasă „Mi-e dor de tine”, parte a campaniei „Lights On România”. În același timp, la Cluj Napoca, pe Podul Elisabeta, a fost aprinsă o altă instalație cu mesajul „Și mie”. Instalațiile vor române aprinse până pe 26 de ianuarie 2020 și reprezintă un dialog imaginar între cei din România și cei apropiați plecați departe de casă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.