In ce tari este valabil permisul de conducere romanesc

0
2039
In ce tari este valabil permisul de conducere romanesc

Iata in ce tari este valabil permisul de conducere romanesc. Din 2013, toate permisele noi eliberate in UE respecta un model european standard – au forma unui „card bancar” din plastic cu fotografia titularului și cu elemente de securitate imbunatatite. In UE sunt peste 110 modele de permise de conducere valide.

Un permis de conducere emis intr-o tara UE este recunoscut pe tot teritoriul UE, astfel ca daca va schimbati domiciliu dintr-o tara in alta nu sunteti nevoiti sa va preschimbati actul. Inca mai puteti folosi permisul emis anterior, dar acesta va fi inlocuit cu noul model in momentul in care il reinnoiti (sau, cel tarziu, pana in 2033).

Conditiile in care puteti sa folositi permisul actul sunt urmatoarele: Daca este valabil, daca permisul nu este suspendat, restrictionat sau revocat in tara care a fost emis. In cazul in care sunteti totusi nevoiti sa va preschimbati permisul de conducere, autoritatile din noua tara isi vor contacta omologii in care ati avut resedinta anterioara pentru a verifica daca permisul de conducere nu a fost restrictionat, suspendat sau retras.

In ce tari este valabil permisul de conducere romanesc

Este posibil ca noul permis de conducere sa aiba o perioada diferita de valabilitate si sa se supuna unor eventuale restrictii/conditii aplicabile in noua tara.

10 ani: Belgia, Bulgaria, Croatia, Estonia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Regatul Unit, Republica Ceha, Romania, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria

15 ani: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Polonia, Slovacia

Preschimbarea obligatorie

Cand locuiti in strainatate trebuie sa va preschimbati permisul cu unul local daca cel pe care il detineati este deteriorat, l-ati pierdut sau vi s-a furat. Dupa doi ani de resedinta, daca aveti un permis eliberat pe viata sau in cazul in care comiteti o infractiune rutiera in tara in care locuiti in prezent – sunt alte cazuri in care preschimbarea se face obligatoriu. Pentru mai multe detalii acceseaza acest link.

Categoriile AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D și DE sunt, de asemenea, recunoscute in alte tari din UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.