Laude în presa italiană pentru inițiativa românilor din străinătate de a „adopta” un șofer de TIR de sărbători

0
530
Inițiatoarea campaniei, Adriana Mureșan, alături de câțiva colegi, șoferi de TIR FOTO: Adriana Muresan/Facebook
Inițiatoarea campaniei, Adriana Mureșan, alături de câțiva colegi, șoferi de TIR FOTO: Adriana Muresan/Facebook

Inițiativa românilor din străinătate de a primi acasă, de sărbători, șoferii de TIR conaționali care se află singuri pe drum, la muncă, a ajuns și în presa din Italia. „Crăciun, mâncăruri și dulciuri pentru conaționalii din parcări. Superbă inițiativa de solidaritate a comunității românești din Italia”, scrie ziarul italian Caserta Sera.

Jurnalistul italian scrie că unii români au mers în parcările în care erau conaționalii care conduceau TIR-uri de Crăciun și au sărbătorit alături de ei câteva ore. „Și astfel, în parcările din Italia, au avut loc scene precum cele pe care vi le relatăm ca fiind imaginea unui Crăciun diferit, solidar, cu mâncăruri și dulciuri împărțite cu cine petrece mare parte din timp la volanul TIR-urilor”, scrie în cotidianul online Caserta Sera.

Ideea de a-i nu lăsa singuri pe șoferii de TIR de sărbători îi aparține Adrianei Mureșan. Șoferița de TIR i-a mobilizat pe românii din grupurile celor plecați afară să primească acasă, de sărbători, un șofer. Inițiativa s-a viralizat după ce a pornit pe grupul de Facebook „Voluntari în Europa”.

Au venit multe mesaje de la români care au anunțat că vor să găzduiească șoferi în Italia, Marea Britanie, Spania, Germania, Franța, Cehia, Letonia și multe alte țări.

Pe același grup s-au adunat mai multe grupuri de români care au mers împreună la vot. A fost de mare ajutor mai ales pentru cei care nu aveau un mijloc de transport pentru a ajunge la secțiile de votare.

Adriana Mureșan s-a stabilit în urmă cu 16 ani în Spania. A plecat din țară pentru a-și urma visul de a deveni șofer de TIR, o dorință care în România se izbea de foarte multe prejudecăți.

„M-au lăsat să conduc autocarele, dar atât (n.r. în România). Când am vrut pe camion nu s-a mai putut. Mi-au spus direct, fără jenă, că nu pot să fac pipi ca bărbații, pe roata de TIR. Așa că am plecat. (…) Apoi mă întrebau ce or să spună soțiile colegilor mei de pe TIR dacă află că ei au acum o colegă?

Apar gelozii în familiile lor, deci nu se putea. Ca să nu mai spun că îmi repetau că o femeie nu poate face munca fizică a unui bărbat. Sunt încăpățânată de felul meu așa că, atunci când am văzut că o femeie nu are nicio șansă în meseria asta în România, mi-am făcut bagajul și am plecat să muncesc exact ceea ce îmi doream”, a povestit Adriana Mureșan, pentru G4Media.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.