Viena. Anchetă la o școală de balet condusă de o româncă, după ce elevii ar fi fost încurajați să fumeze

0
542
FOTO: Adevarul.ro
FOTO: Adevarul.ro

Copiii de la Academia de Balet din cadrul Operei din Stat din Viena, care are ca manager o româncă, ar fi fost încurajați să fumeze pentru a-și controla greutatea. Concluzia a apărut în urma unei anchete care a mai relevat faptul că tinerii dansatori ar fi fost expuși la exerciții foarte dure în timpul antrenamentelor.

Comisia de anchetă a fost condusă de Susanne Reindl-Krauskopf, care a afirmat că directorul managerial al Școlii de balet a Operei de Stat din Viena, românca Simona Noja-Nebyla, trebuie înlocuit cu „un lider nou, inovator”.

„Acești copii și adolescenți au fost supuși la discriminare. E foarte clar acest lucru. Au fost neglijați, iar din cauza asta s-au confruntat cu foarte multe probleme medicale”, scrie în raportul comisiei care a anchetat întreaga situație.

Membrii comisiei de anchetă au mai concluzionat că metodele de lucru folosite pot pune în pericol sănătatea copiilor. Opera de Stat din Viena a venit cu un răspuns și a precizat că deja a fost redus numărul de spectacole în care participă elevii școlii de balet și că urmează să studieze cu atenție problemele raportate de anchetă și apoi vor reveni cu o reacție mai amplă.

Această școală de balet este una dintre cele mai cunoscute din lume. A fost înființată în 1771, iar de-a lungul timpului, absolvenții acestei academii au ajuns pe scene mari din Marea Britanie, Rusia, sau Statele Unite ale Americii.

Ancheta a început după publicarea unui articol de către ziarul austriac Falter, în aprilie. Jurnaliștii susțineau că au descoperit faptul că unii tineri dansatori ar fi fost loviți fizic și zgâriați, iar alții au fost batjocoriți din cauză că ar fi pus kilograme în plus. După izbucnirea scandalului a avut o reacție și ministrul austriac al Culturii, Alexander Schallenberg, care a solicitat să se ia măsuri cât mai repede.

Simona Noja-Nebyla este originară din Cluj-Napoca și a fost prim-balerină a Operei de Stat din Viena. A absolvit Liceul de Coregrafie din Cluj și Facultate de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”. Între 1986 și 1991 a fost prim-balerină a Operei Române din Cluj Napoca, apoi, până în 1995 a fost prim-balerină la Opera Rhein din Düsseldorf, Germania. Din 1995 a devenit prim-balerină la Opera de stat din Viena.

În 2010 a decenit director executiv al Școlii de balet de la Opera de Stat din Viena. Este căsătorită cu fostul balerin slovac Boris Nebyla, are doi copii și locuiește atât în Viena, cât și în Cluj Napoca.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.