Dirijorul român Cristian Măcelaru, stabilit în SUA, a primit premiul Grammy

0
533
Cristian Măcelaru
Cristian Măcelaru

Dirijorul român Cristian Măcelaru, violonista scoțiană Nicola Benedetti și Orchestra Simfonică din Philadelphia au primit Premiul Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo” pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis – Concertul în re major pentru vioară și orchestră și Suita pentru vioară – înregistrat la casa Decca.

Cristian Măcelaru este al doilea dirijor român care a fost premiat cu Grammy. În 1985, maestrul Christian Badea a primit această prețioasă distincție pentru lumea muzicală.

În luna noiembrie a anului trecut, dirijorul Măcelaru a fost anunțat la conducerea Orchestrei Naționale a Franței.

Funcția o va prelua de la 1 septembrie 2021, atunci când îi va expira angajamentele pe care le are cu alte orchestre. Artistul român îl va succeda pe actualul dirijor, Emmanuel Krivine, în vârstă de 72 de ani.

Cronicarul muzical al cotidianului francez Le Figaro, Christian Merlin, spune că este o numire-surpriză. Însă, crede că dirijorul român i-a cucerit pe membrii orchestrei prin stilul și personalitatea sa.

Măcelaru a atras atenția în septembrie anul trecut, când, în cadrul Festivalului de toamnă de la Paris, a dirijat pentru prima dată Orchestra Națională a Franței. Ca să se convingă de faptul că nu a fost doar o aparență, dirijorul român a fost invitat încă o dată și a fost totul excepțional, mai ales că în program era inclus și Ravel, „coloana vertebrală a unei orchestre”, scrie Le Figaro.

Dirijorul român s-a remarcat datorită carierei sale din Statele Unite ale Americii. Mai întâi a fost violonist. La doar 19 ani a devenit cel mai tânăr concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami. În vârstă de 39 de ani, este originar din Timișoara și s-a născut într-o familie de zece copii. În SUA este căsătorit și are doi copii.

În 2012 i s-a decernat Solti Emerging Conductor Award, iar în 2014 i s-a decernat Solti Conducting Award. Este director muzical al Festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, din California, și recent a fost numit în fruntea Orchestrei WRD din Koln, în Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.