Comisia Europeană a validat acordul pentru Brexit

0
539
FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European au semnat vineri acordul cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Următorul pas este ratificarea acestui act în Parlamentul European, potrivit șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene pe contul său de Twitter.

Textul acordului va fi citit în Parlamentul European pe 29 ianuarie, iar diplomații statelor membre ale UE vor aproba în scris raportul, urmând ca Marea Britanie să se retragă din UE pe 31 ianuarie, la miezul nopții.

„Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri şi aliaţi”, a subliniat preşedintele Consiliului într-un tweet pe contul său oficial.

Separarea oficială este însoțită de o perioadă de tranziție până la sfârșitul lui 2020. Până atunci, în Regatul Unit va continua să se aplice regulile UE.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a transmis că este nevoie de garanții în ceea ce privește protecția drepturilor cetățenilor în vederea aprobării „Acordului de retragere” din Uniunea Europeană.

Într-o rezoluție adoptată miercuri, deputații analizează situația drepturilor cetățenilor în contextul Brexit și subliniază faptul că aprobarea Acordului de retragere va ține cont de „experiența dobândită și de garanțiile oferite” în ceea ce privește protecția acestor drepturi.

Parlamentul își exprimă îngrijorarea în special cu privire la procesul de solicitare a înregistrării cetățenilor UE în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit (EU Settlement Scheme), la absența unui document fizic ca dovadă a dreptului de ședere în Regatul Unit și la accesibilitatea acestuia, printre alte probleme.

Deputații pun la îndoială înființarea și independența „autorității independente” a Regatului Unit prevăzută în Acordul de retragere, afirmând că ar saluta instituirea unui mecanism de control comun al Parlamentului European și a celui britanic.

Textul adoptat solicită lansarea de campanii de sensibilizare pentru informarea cetățenilor și îndeamnă guvernele din statele membre ale UE să adopte măsuri consecvente și generoase pentru a oferi securitate juridică cetățenilor Regatului Unit care locuiesc pe teritoriul lor.

Guvernul britanic a implementat un sistem de înregistrare pentru cetățenii țărilor UE care vor să continue să locuiască în Marea Britanie după data de 31 decembrie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.