Pensia privata in Anglia. Cum se calculeaza

0
1114
pensia privata in anglia

Pensia privata in Anglia. Cetăţenii români care lucrează şi plătesc contribuţii sociale pe teritoriul Marii Britanii pot beneficia de pensie de stat, care include pensia de bază şi pensia suplimentară; şi pensie privata, care include pensiile ocupaţionale şi pensiile personale.

Pensia privata in Anglia

Pensia suplimentară (Additional state pension) se plăteşte în completarea pensiei de bază. Contribuţiile către acest sistem sunt plătite automat de către persoanele încadrate în muncă care obţin venituri mai mari de £4.525 anual (nivelul stabilit pentru intervalul 2007 -08).

De acest tip de pensie nu beneficiază persoanele care nu obţin venituri din muncă, lucrătorii independenţi sau cei care au renunţat la acest tip de pensie şi au ales să contribuie la sistemele private de pensii (pensiile ocupaţionale şi cele personale).

Pensia privata in Anglia

Pentru a renunţa la plata contribuţiilor aferente pensiei suplimentare şi a se înscrie în cadrul sistemelor private de pensii, veniturile angajaţilor trebuie să fie anual de minim £ 13.000 pentru sistemul pensiilor personale şi de minim £ 30.000 în cazul pensiilor ocupaţionale.

Lucrătorii independenţi nu beneficiază de acest tip de pensie, ca urmare a nivelului scăzut al contribuţiilor pe care aceştia le plătesc.

Pensia privata in Anglia

„Ajutorul“ angajatorului

Pensiile ocupaţionale (Occupational pension schemes) aparţin sistemului privat de pensii fiind susţinute prin plata unor contribuţii suplimentare celor plătite în sistemul public. Pensiile ocupaţionale se plătesc în completarea pensiilor de stat de bază.

Pensia privata in Anglia

Cei care contribuie la acest sistem beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit şi de existenţa unor beneficii suplimentare, precum asigurări de viaţă, sau ajutoare pentru supravieţuitori în caz de deces. De cele mai multe ori contribuţiile sunt plătite nu numai de către angajat ci şi de către angajatorul acestuia.

Pensia privata in Anglia

Pensiile ocupaţionale sunt strâns legate de angajatorul care gestionează aceste contribuţii. În cazul în care persoana în cauză încetează raporturile de muncă, contribuţiile pentru pensia ocupaţională pot fi transferate într-un alt sistem doar în situaţia în care există acordul noului angajator.

Începând cu 6 aprilie 2006 persoanele interesate pot investi în două sau mai multe sisteme private de pensii (ocupaţionale sau personale) în acelaşi timp.

Pensia privata in Anglia

Pensia româno-britanică

La calcularea dreptului la pensie în Marea Britanie sunt luate în considerare şi perioadele în care au fost plătite contribuţii în celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În această situaţie, pentru a calcula dreptul la pensia de bază potrivit legislaţiei britanice, Centrul Internaţional de Pensii (International Pension Centre) va contacta instituţiile competente din statul sau statele membre în care s-au plătit anterior contribuţii sociale.

În cazul în care deschiderea dreptului la pensie se realizează în România, pentru a fi luate în considerare contribuţiile plătite în Marea Britanie, persoana în cauză trebuie să se adreseze Casei Naţionale de Pensii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.