Poliţiştii, dotaţi cu pistoale cu electroşocuri? Cât costă un astfel de dispozitiv

0
65

Sindicaliştii cer pistoale cu electroșocuri pentru polițiști

Sindicatele din cadrul poliției fac un apel insistent pentru echiparea agenților cu pistoale cu electroșocuri, în vederea creșterii siguranței acestora în timpul intervențiilor în stradă. Cu toate acestea, conducerea Ministerului Afacerilor Interne nu susține momentan această inițiativă, argumentând că nu există un cadru legal pentru folosirea lor și că există riscuri legate de sănătatea celor care ar fi electrocutați.

Reporterul Observatorului, Cristi Popovici, explică că aceste dispozitive de imobilizare neuromusculară sunt folosite de polițiști în peste 100 de țări și sunt considerate extrem de utile pentru a calma un individ aflat într-un scandal. Ele pot fi folosite la distanțe de până la 5 metri și au rolul de a imobiliza temporar persoana fără a-i cauza leziuni grave.

Costurile și dezbaterea privind achiziționarea

Costul unui singur pistol cu electroșocuri este estimat la aproximativ 1500 de dolari, conform observatornews.ro. Cu toate acestea, conducerea MAI nu aprobă achiziția în acest moment, invocând motive legale și temeri legate de siguranța utilizării acestora. Există și preocupări legate de potențialele efecte adverse asupra sănătății, inclusiv posibilitatea de interferență cu dispozitive medicale implantate, cum ar fi stimulatoarele cardiace sau defibrilatoarele.

Cererea repetată a sindicatelor

În ciuda opoziției din partea conducerii MAI, sindicaliștii insistă asupra necesității de a achiziționa aceste pistoale cu electroșocuri. Ei argumentează că aceste echipamente sunt cerute de către agenții care sunt prima linie de apărare împotriva infractorilor și că ar reprezenta un instrument suplimentar de protecție pentru aceștia.

În trecut, IGPR a achiziționat 12.000 de bastoane cu electroșocuri, însă acestea s-au dovedit a fi neconforme și au fost inutilizabile după prima utilizare, susțin sindicatele. Achiziția anterioară se află sub investigația procurorilor DNA și este încă în curs de soluționare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.